Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Nem változtat év végi hiányprognózisán a PM

Cikk:

Továbbra is a GDP 3,8 százalékát kitevő pénzforgalmi, 992,4 milliárd forintos államháztartási hiányt vár a Pénzügyminisztérium önkormányzatok nélkül az év egészében - mondta el kedden Katona Tamás, a tárca államtitkára.

Önkormányzatokkal az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya a GDP 4,1 százaléka, eredményszemléletben pedig 3,9 százaléka lesz, ez Katona Tamás szerint az intézmények „feszes gazdálkodása" alapján elérhető. Az első kilenc havi hiány 1.059,2 milliárd forint (a GDP 4,1 százaléka) volt, a kilencedik havi pedig - önkormányzatok nélkül - 145,7 milliárd forint.

A bevételek a prognózisnak megfelelően alakultak, az áfa- és az szja-befizetések meghaladták a konzervatívan tervezett számokat, a járulékbefizetések is magasabbak lettek annál, a társasági adó és az eva bevételek azonban elmaradtak a várttól és kevesebb érkezett regisztrációs adóból is. Ennek következtében változtatott a PM a bevételi arányokon, egyben döntöttek a 78 milliárdos stabilitási tartalék megszüntetéséről.

A tárca "hatvanegynéhány milliárdos" többletet vár a negyedik negyedévben. A nyugdíjkiadások csökkentését Katona Tamás azzal indokolta, hogy a vártnál lényeges jobb szeptemberi nyugdíjas fogyasztói árindex miatt nem lesz szükség a novemberben a nyugdíjak korrekciójára. Az egészségbiztosítási alap költségvetésének módosítását célzó bizottsági javaslat a kormány és a kórházak képviselőinek megállapodását tükrözi, nem befolyásolja azonban a jövő évi hiánypozíciót, csak a belső arányokon módosít - fűzte hozzá.

Az államháztartás augusztusban 97,7 milliárd forint deficittel zárt, az első 8 hónapban a pénzforgalmi hiány 913,5 milliárd forint volt. A PM azt várja, hogy a központi kormányzat hiánya december végén 992,414 milliárd forint lesz, a GDP 3,8 százaléka. A központi kormányzat elsődleges többlete pedig 167,478 milliárd forint, a GDP 0,6 százaléka.

Tavaly szeptemberben az államháztartás deficitje 58,4 milliárd forint volt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...