Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megalakult a Pálinka Nemzeti Tanács

Létrehozva: 2009. április 8.
Módosítás: 2009. április 9.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A 13 tagú testület várhatóan április 17-én tartja alakuló ülését, feladata a hazai pálinka minőségellenőrzésének szervezése és felügyelete, valamint a nemzeti pálinkastratégia kialakítása.

Megalakult a Pálinka Nemzeti Tanács, és elkészült Magyarország első pálinkatérképe - jelentették be a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és az Agrármarketing Centrum munkatársai Agárdon, egy szakmai fórumon szerdán. A tanács felügyeli és szervezi a pálinka minőségének ellenőrzését, és kidolgozza a nemzeti pálinkastratégiát - mondta el Harcz Zoltán, az agrárminisztérium kabinetfőnöke.

A Pálinka Nemzeti Tanács felállítását a tavaly novemberben elfogadott pálinkatörvény írta elő. A tanács egy 13 tagú testület, a tagokat - az agrárminiszter és a pénzügyminiszter képviselői mellett a pálinkás szakmai szervezetek munkatársait - Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kérte fel a munkára. A tanács első, alakuló ülése várhatóan április 17-én lesz. A testület a jövőben az illetékes hatóságoknál eljárást is kezdeményezhet azok ellen, akik szabálytalanul használják a pálinka megnevezést.

A pálinkatérkép Magyarország hét eredetvédett pálinkagyümölcsének - a békési szilvának, a göcseji körtének, a gönci baracknak, a kecskeméti baracknak, a szabolcsi almának, a szatmári szilvának és az újfehértói meggynek - a termőterületeit mutatja be, külön kiemelve, hol találhatóak a kereskedelmi pálinkafőzdék - mondta el Horváth Gyöngyvér, az Agrármarketing Centrum témavezetője. A térkép támpontot szolgáltat a közeljövőben megszervezendő "pálinka-utak" összeállításához is. A térkép hátoldalán valóságos kislexikon található: a pálinkafőzés történetén túl megismertet a felhasználható gyümölcsökkel, és bevezet a pálinkafőzés tudományába is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...