Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar-portugál kulturális megállapodás született

Cikk:

Oktatási, kulturális és tudományos együttműködést kötött a magyar és a portugál kulturális tárca. A megállapodás az ösztöndíjak, a kulturális cserék, az ifjúsági és sportesemények, valamint a nyelvoktatás területére is kiterjed.


Az oktatási, tudományos és kulturális együttműködésről szóló megállapodást írt alá Bogyay Katalin, a kulturális tárca szakállamtitkára, valamint Francisco Manuel Guimaraes Henriques da Silva portugál nagykövet csütörtökön. Az eseményen jelen volt Göncz Kinga külügyminiszter és portugál kollégája, Luís Amado.

Rendkívül gazdag keretegyezmény született, mivel a megállapodás az ösztöndíjak, a kulturális cserék, az ifjúsági és sportesemények, valamint a nyelvoktatás területére is kiterjed - hangsúlyozta az aláírás után Göncz Kinga. Luís Amado kiemelte: a megállapodással kapcsolatos megbeszélés lehetőséget adott a két ország kapcsolatának értékelésére, a gazdasági és politikai terület mellett különös tekintettel az utóbbi időben intenzíven fejlődő kulturális kapcsolatok alakulására. Hangsúlyozta: arra számít, hogy e kulturális kapcsolatok további lendületet kapnak a megállapodásnak köszönhetően.

Együttműködnek a nemzeti hírügynökségek

Bogyay Katalin ismertetése szerint az egyezmény elsősorban az egyetemek közötti együttműködést, valamint a nyelvoktatást ösztönzi, de kiterjed szakértők és ösztöndíjasok cseréjére, valamint a társadalmi kommunikáció területére is; példaként a Magyar Távirati Iroda és a portugál hírügynökség közötti együttműködést említette. Mint mondta, a világörökségi programokban való közös fellépés is az egyezmény részét képezi, valamint a művészetek - a film, az irodalom - területén alkotó szakértők információcseréjét is ösztönzi.

Ugrás vissza Ugrás vissza...