Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Májusra készül el a 80 milliárd eurós portugál csomag

Cikk:

A súlyos adósságválsággal küszködő tagországnak nagyjából 80 milliárd eurót adhat össze az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A hitelezők pártpolitikai konszenzuson alapuló strukturális reformokat, privatizációt és 3 százalék alatti hiányt várnak el Lisszabontól - derült ki pénteken az EU gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsa (ECOFIN) gödöllői informális ülésén.

A miniszterek felkérték az Európai Bizottságot (EB), az Európai Központi Bankot (EKB) és az IMF-et, hogy a portugál hatóságokkal együttműködve kezdjenek hozzá a program kidolgozásához – áll az euróövezeti tagállamokat tömörítő eurócsoport (Eurogroup) és az ECOFIN közös közleményében. Az EB-EKB-IMF trojkának valamennyi meghatározó politikai erőt be kell vonnia a tárgyalásokba, amelyek célja pártokon átívelő megállapodás kidolgozása. A most lefektetett menetrend szerint a programot május közepén fogadhatják el, végrehajtása pedig a június eleji portugáliai országos parlamenti választások után kezdődhet el.

Három pilléren áll  a program

A Portugáliának szánt program három fő elemre oszlik. Az első egy költségvetési kiigazító csomag, a második a gazdasági növekedést ösztönző és a versenyképességet fokozó lépések sorozata, a harmadik pedig a pénzügyi szektor likviditását szolgáló intézkedéscsomag. A második pillér keretében ambiciózus privatizációs program beindítására van szükség, ki kell iktatni a munkaerőpiac rugalmasságát gátló elemeket, és fenntartható, kiegyensúlyozott növekedés beindítására kell koncentrálni.

A program alapja a lisszaboni vezetés március 11-én ismertetett reformterve - szögezi le a közlemény, utalva arra a megszorító csomagra, amelyet a kisebbségi kormány nem tudott elfogadtatni az ellenzékkel, amiért José Sócrates miniszterelnök végül március 23-án lemondott. A gödöllői rendhagyó Eurogroup-ECOFIN ülésen elfogadott dokumentumban a miniszterek felszólítják Portugáliát, hogy gyorsan állapodjanak meg a kiigazító programról és a soron következő választások után alkossanak olyan kormányt, amely teljes mértékben végre tudja hajtani a költségvetési konszolidációt és a strukturális reformokat.

José Sócrates miniszterelnök szerdán jelentette be a portugál kormány döntését, hogy pénzügyi segítségért fordul az Európai Unióhoz. Ez fordulat Lisszabon politikájában, ugyanis az ország rohamosan romló pénzügyi helyzete ellenére a kormány hónapokig vonakodott segítséget kérni. Portugália az euróövezet harmadik tagállama, amely uniós pénzügyi mentőövet kér. Korábban Görögország és Írország szorult hasonló segítségre.EU

Ugrás vissza Ugrás vissza...