Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bemutatták a gyermekszegénység elleni programot

Létrehozva: 2006. március 21.
Módosítás: 2006. március 22.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint kormányzati programot kell alkotni a gyermekszegénység elleni nemzeti programból. A Ferge Zsuzsa akadémikus vezetésével kidolgozott szakmai koncepciót kedden mutatták be a Magyar Tudományos Akadémián.

Kormányzati programot kell alkotni a Ferge Zsuzsa akadémikus nevével fémjelzett Gyermekszegénység elleni nemzeti program alapján - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden, hozzátéve, hogy a program megalkotása a kormányalakítást követő első három hónap feladata lenne.
A miniszterelnök 2005 októberében jelentette be a Nemzeti szegénységellenes programot, amelynek középpontjába elsőként a gyermekszegénység felszámolását állította. A program kidolgozására Ferge Zsuzsa akadémikust kérte fel. A program elkészítésében több száz szakember, számos civil szervezet és sok gyerek működött közre.
A miniszterelnök a szakmai programot ismertetve elmondta, hogy annak rövid távú, hároméves része a szegénység mélységének csökkentésére koncentrálna, míg a program hosszú távú, 25 évre szóló része a szegénység mértékét csökkentené. Hozzátette: a hároméves programot szociálpolitikai eszközökkel lehet megvalósítani, a hosszú távút pedig általánosabb, integrált gazdasági, társadalmi fejlesztési program keretében.
Átfogó rehabilitációs programra van szükség
A miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémián rendezett tanácskozáson a szegénység elleni küzdelem legfőbb eszközeinek a képzést és a munkahelyteremtést nevezte. A szegénység kialakulásában így döntő szerepet játszik a munkanélküliség, amely összefügg a szakképzettség hiányával. Gyurcsány Ferenc szavai szerint a gyermekszegénység elleni program megvalósítása nem minisztériumi kompetencia lesz, hanem a miniszterelnöki kabinet külön egységének felelősségébe tartozik majd. A program megvalósításához a szakértők szerint 80 milliárd forintra lenne szükség.
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, a szegénység egy-egy településre, régióra koncentrálva jelenik meg, ezért a legnehezebb helyzetben lévő 600-800 településen átfogó társadalmi, gazdasági rehabilitációs programra van szükség.
A bérlakásépítés is segíthet a gyermekszegénység csökkentésében
A miniszterelnök a szakértők által készített program legfőbb pontjait kiemelve beszélt a célzott szociális ellátások kiterjesztéséről, az óvodai férőhelyek bővítéséről és a lakhatási problémák kezeléséről is. Mint mondta, bizonyos közösségekben szükség van arra, hogy általános legyen a szociális ellátás elosztása, és ne differenciált. A lakhatási problémák megoldására pedig a roma- és szegénytelepek felszámolása mellett a bérlakásépítést javasolta.
A program céljai között említette az oktatási intézmények fejlesztését is. Mint mondta, minden 18. évet betöltött fiatal közül ötből egy nem rendelkezik szakképzettséggel, ők a jövő szegényei. - Olyan fejlesztésre van szükség, amely kíséri a gyereket 18 évig, és húzza vissza az iskolába, hogy legyen szakmája - mondta.
Gyermekjogi ombudsman
A miniszterelnök egyetértett a program azon felvetésével, hogy évente egyszer, valamivel az infláció mértéke felett emelkedjen a családi pótlék, illetve, hogy a támogatás kissé nagyobb mértékben emelkedjen a három- és többgyerekes családoknál. Nem értett egyet viszont azzal a javaslattal, hogy a családi pótlék jövedelmi korláthoz legyen kötve, a magasabb jövedelműeknek ne járjon.
A szakértők által javasolt gyermekjogi ombudsmanról szólva a köztársasági elnökkel egyetértve Gyurcsány Ferenc közölte, egy szélesebb hatáskörű országgyűlési biztosi hivatalt kellene létrehozni.
Ugrás vissza Ugrás vissza...