Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:A kormány elfogadta középtávú munkaprogramját

Cikk:

A program foglalkozik az adócsökkentéssel kapcsolatban meghatározandó feladatokról. 2009. szeptember elsejével indulna a Nemzeti gyakornokprogram.

Az elfogadott munkaprogram a kormány konkrét cselekvési szándékait foglalja össze a következő kétéves időszakra. Foglalkozik az adócsökkentéssel kapcsolatban meghatározandó feladatokról, ezenkívül pontosan megjelöli az egyes feladatok végrehajtásáért felelős minisztereket, valamint a határidőket is.

Tennivalók kilenc fejezetben

A kormány elé kerülő javaslat kilenc fejezetben taglalja a tennivalókat.

A pénzügyminiszternek szeptember 24-ig kell a kormány elé terjesztenie az adócsökkentési, adóegyszerűsítési, valamint gazdaságfehérítési javaslatait.

Új javaslatok a Balaton-törvényhez

A kormány - a köztársasági elnök észrevételeit is figyelembe véve - új javaslatokat dolgozott ki a Balaton-törvényhez - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő.

A mostani módosítások - amelyek már hétfőn az Országgyűlés elé kerülnek - összhangban vannak a környezetvédelmi szempontokkal, a háttértelepülések fejlődésigényeivel és egyértelműen figyelembe veszik az ország teherbíró-képességét is.

A zártrendszerű szennyvíztározókat a jövőben az építéshez szükséges elégséges feltételként nem fogja elismerni a törvény.

Döntöttek arról is, hogy átemelik a Balaton-törvénybe azt a területrendezési szabályt, amely szerint a területen lévő önkormányzatok csak minimális mozgástérben jelölhessenek ki új, beépítésre szánt területet. A minimális mozgástér a település területének 5 százaléka.

A módosítás szerint az Országgyűlés a törvényben kötelezi a kormányt a balatoni kistelepülések szennyvízkezelő programjának kidolgozására. Ennek értelmében 2012 végéig a szükséges források megadásával, illetve a részletszabályok kidolgozásával a kormány adjon segítséget a háttértelepülések szennyvízkezeléséhez.

A szociális és munkaügyi miniszternek október közepéig adna idő a kormány arra, hogy elkészítse javaslatát a szociális segélyezési rendszer és a közfoglalkoztatási programok szétválasztására.

Segélyt a tervek szerint csak akkor kaphatnak a munkaképes korúak, ha egészségi állapotuk vagy más, méltányolható ok miatt valóban nem képesek munkával biztosítani önmaguk és családjuk fenntartását. Akik viszont képesek lennének dolgozni, azoknak a kormány munkalehetőséget kínálna segély helyett.

Nemzeti foglalkoztatási program készül

A szociális és munkaügyi miniszter nemzeti foglalkoztatási program kidolgozására kapott megbízást. A szociális tárca vezetője kapta azt a felkérést is, hogy október 31-i hatállyal dolgozza ki, miként valósítható meg, hogy a veszélyeztetett gyerekek után járó családi pótlékot valóban a gyerekek érdekében használják fel.

A pénzügyminiszter kapta azt a feladatot október 15-i határidővel, hogy a kormány elé terjessze azoknak az intézkedéseknek a listáját, melyek lehetővé teszik előleg nyújtását a rendszeres szociális juttatások terhére.

2009. szeptember elsejével indulna a Nemzeti gyakornokprogram, ami lehetővé tenné, hogy a munkáltatók a friss diplomásoknak és a felsőoktatási hallgatóknak egy évre fizetés helyett adó- és járulékmentesen nyújtható ösztöndíjat biztosíthassanak.

A középtávú munkaprogramban szerepel továbbá, hogy az igazságügyi és rendészeti miniszternek néhány napon belül, szeptember 15-ig a kormány elé kell terjesztenie a gyűlöletbeszéd hatékonyabb, polgári jogi szankcionálására vonatkozó javaslatát.

Négy új mentőállomást adnak át

Az egészségügyi miniszternek október végéig jelentést kell tennie a kormánynak a négy új mentőállomás átadásáról, a rákszűrések körének kibővítéséről és a mobil rákszűrésről, a regionális érrendszer-betegségi központok létrehozásáról, valamint arról, hogy hol tart a tizenhat éveseknek szervezett ingyenes, teljes körű orvosi vizsgálat bevezetésének előkészítése.

November közepéig pedig arra vár a kormány előterjesztést Székely Tamástól, milyen intézkedéseket tart szükségesek ahhoz, hogy a védőnői hálózat létszámát megemeljék háromszáz fővel.

Kormányhatározat a rábakeresztúri hulladékégető ügyében

A kormány határozatba foglalta a hivatalos magyar álláspontot a rábakeresztúri (Heiligenkreuz) hulladékégetővel kapcsolatban, eszerint arra kéri az osztrák felet, hogy a hulladékégető az országhatártól távolabb épüljön - mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A kormány mindezt Szentgotthárd és térsége fenntartható fejlesztésére, a környezet védelmére és a társadalmi támogatottság hiányára hivatkozva kéri az osztrák féltől.

Szabó Imre elmondta: kedden találkozott osztrák kollégájával, Josef Pröll környezetvédelemért felelős miniszterrel, a találkozón megállapodtak abban, hogy közös konzultatív csoportot hoznak létre, amely Burgenland és Szentgotthárd képviselőinek bevonásával keres politikai megoldást az égető helyének kérdésére.

Ugrás vissza Ugrás vissza...