Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A honvédelmi tárca kiáll a PRT mellett

Létrehozva: 2010. december 7.
Módosítás: 2010. december 7.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT) nem vesz részt fegyveres ellenállókkal szembeni harcban Afganisztánban, erre soha nem volt mandátuma - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden a Wikileaks portálon kiszivárogtatott információkra reagálva.
 

A Wikileaks által közreadott amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint új-zélandi csapatok voltak kénytelenek beavatkozni a tehetetlen magyar katonák helyett Afganisztánban.  A Karl Eikenberry, az Egyesült Államok kabuli nagykövete által írt levélben a diplomata beszámol arról, hogy Baglán tartományban részén fokozódik az erőszak, drogproblémák és hatalmi harcok vannak. A sürgöny szerint az itt állomásozó magyar PRT keveset tesz azért, hogy leküzdje a nehézségeket a térségben. Egy alkalommal, a felkelők által teremtett vészhelyzet felszámolása érdekében a szomszédos Bamján tartományban állomásozó új-zélandi csapatoknak át kellett lépniük a tartományi határt, hogy rendet teremtsenek.

HM: a PRT nem harcoló alakulat

 A Honvédelmi Minisztérium szerint az afganisztáni Baglánban állomásozó tartományi újjáépítési csoport katonáinak nincs mandátuma arra, hogy fegyveres harcban vegyen részt; a PRT a helyi infrastruktúra fejlesztésén dolgozik. A közleményben felidézték, hogy a kiszivárogtatott információkat leközlő, The New Zealand Herald című, Aucklandben kiadott napilapnak egy új-zélandi védelmi forrás azt nyilatkozta, hogy a Baglánban elvégzett munka összhangban áll az új-zélandi PRT irányvonalával. Hozzátették, hogy az új-zélandi csapatok nem bocsátkoztak harcba a magyar csapatok helyett." Néhány esetben az új-zélandi PRT személyzetéből kisszámú egység átment Baglánba, hogy végrehajtsák a felső vezetés ígéreteit, és beszéljenek a helyiekkel. Ez összhangban van a PRT irányításával, a harci kötelék parancsnoka és a magyar RPT jóváhagyásával – áll a tárca közleményében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...