Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Márciusban kivonul a magyar PRT Baghlanból

Cikk:

Magyarország és a Magyar Honvédség (MH) a jövőben új módon vállal új szerepet az afganisztáni NATO-műveletekben - ismertette a kormány döntését a honvédelmi miniszter csütörtökön. A döntés értelmében az MH 2013 márciusában kivonja tartományi újjáépítési csoport-kontingensét Baghlan tartományból, ezzel egy időben befejezi a tartományi fejlesztési tevékenységét is, ugyanakkor a NATO felkérésre idén október 1-től 6 hónapon keresztül a Magyar Honvédség látja el 230 katonával a kabuli nemzetközi repülőtér katonai védelmét.

Magyarország változatlanul támogatja a NATO afganisztáni szerepvállalását, azonban a nemzetközi folyamatoknak megfelelően - a NATO-csapatok 2014-ben vonulnak ki az ázsiai országból - jelentősen átalakítja a részvételét a műveletekben – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, aki egyben megerősítette: a kormány döntése értelmében októbertől átmenetileg nő a magyar részvétel az afganisztáni NATO-műveletekben, 2013 tavaszától azonban jelentősen csökken.

A baghlani tartományi újjáépítő csoport 6 éve működik. Ezalatt a magyar katonák 387 oktatási projektben vettek részt, 8 általános iskolát építettek, 12-t pedig bővítettek, vagy felújítottak, 9 kórházat hoztak létre, 13 járóbeteg-ellátót fejlesztettek vagy építettek meg, 41 kutat fúrtak, 16 kilométer vízvezetéket hoztak létre, 54 kilométer utat építettek és újítottak fel, 72 300 homokzsák felhasználásával 2,8 kilométer árvízvédelmi védvonalat emeltek, 329 tonna élelmiszert és 20 ezer takarót, sátrat és kályhát osztottak szét a rászorulóknak, valamint 10 kilométernyi elektromos hálózat kiépítettségét javították.

A kabuli nemzetközi repülőtér védelmét októbertől fogja ellátni a Magyar Honvédség. A magyar részvétel átalakításáról az elvi döntés már a májusi chicagói NATO-találkozón megszületett az afgán fél, a NATO-csapatok vezetése és Magyarország között. A magyar szerepvállalás eddig évente átlagosan 10-12 milliárd forintjába került a magyar államnak, amely azonban 2013 tavaszától jelentősen csökken majd. A honvédség 2014 után is vállal majd tanácsadói és kiképzői feladatokat Afganisztánban, valamint korábbi vállalásának megfelelően 2015-től három éven át évente 500 ezer dollárral támogatja az afgán haderő megújulását.

Ugrás vissza Ugrás vissza...