Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Levonták a magyar PRT táborában a nemzeti lobogót

Cikk:

Kedden levonták a Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportjának (PRT) táborában kitűzött nemzeti lobogót, és megtartották a hivatalos búcsúünnepséget is Mazari-Sarifban. A PRT utolsó váltásának katonái a héten térnek haza Afganisztánból.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a magyar PRT utolsó váltásának hivatalos búcsúünnepségét Mazari-Sarifban tartották kedden, melyen Hende Csaba honvédelmi miniszter is részt vett. A rendezvényen Sipos Antal ezredes, a PRT 13. váltásának parancsnoka átadta a honvédelmi miniszternek a PRT táborában levont nemzeti lobogót. Hende Csaba beszédében megemlékezett a szolgálat teljesítés közben elhunyt hét magyar katonáról is, akik a legnagyobb áldozatot hozták, életüket adták a küldetés teljesítése közben.

A PRT utolsó váltása szolgálatának 183 napja alatt több mint 660 feladatot hajtott végre Baglán tartományban – idézte fel Sipos Antal ezredes, kontingens parancsnok. Összességében az elmúlt 6 és fél év alatt a PRT oktatási programjai mintegy 40-50 ezer tanköteles gyermeket érintettek. Az oktatási infrastruktúra feltételeinek javulása a tartomány tanköteles korú gyermekeinek 15 százalékát érintette.

Magyarország 2006 októberétől működtetett tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A HM közleménye szerint 2006 októbere és 2013 márciusa között több mint 2500 magyar katona szolgált a PRT kontingensében. Volt, aki 3-4 alkalommal is itt teljesített szolgálatot.

Ugrás vissza Ugrás vissza...