Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hazaérkezett Afganisztánból a PRT

Cikk:

Hende Csaba honvédelmi miniszter vezetésével csütörtök délután hazaérkezett Afganisztánból a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának (PRT) utolsó, 13. váltása. Orbán Viktor miniszterelnök az egész ország nevében mondott köszönetet a magyar katonáknak a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. 2006 októbere és 2013 márciusa között 13 váltásban összesen több mint 2500 magyar katona teljesített szolgálatot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban.

A PRT utolsó váltásának 111 katonája szolgálatának 183 napja alatt több mint 660 feladatot hajtott végre a tartományban.  A hazatérő katonákat hathónapos szolgálat és mintegy hétórás repülőút után családtagjaik mellett Orbán Viktor miniszterelnök, Benkő Tibor vezérkari főnök, Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke, valamint több magas rangú tiszt, a kormány képviselői és diplomaták fogadták ünnepélyesen.

Benkő Tibor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke köszöntő beszédében nemcsak az utolsó váltás most hazatért katonáinak, hanem valamennyi, az elmúlt hat és fél évben a PRT-ben szolgált katonának köszönetet mondott afganisztáni helytállásáért. Mint kiemelte: a PRT katonái bebizonyították, hogy a magyar katona a speciális harcászati feladatok mellett nemcsak egy katasztrófa kezelésében és humanitárius segítségnyújtásban tud a lakosság szolgálatában állni, hanem az oktatás, a képzés, az egészségügyi ellátás területén, különböző beruházásokban, valamint közigazgatási feladatok megszervezésében is segíteni tud. A magyar katonák teljesítették küldetésüket, s mindeközben Magyarország és a Magyar Honvédség szövetségeseinek elismerését kivívták.

MTIA miniszterelnök a Liszt Ferenc reptéren köszöntette a honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportját (PRT)


Megemlékezés a hősi halottakról

Benkő Tibor kitért arra is, hogy bár rendkívül szép a katonai hivatás, azzal sajnos időnként együtt jár a tragédia is. Nem szabad megfeledkezni azokról a hősi halált halt bajtársakról, akik szintén arra vállalkoztak: segítik az afgán lakosságot, hogy életüket egy élhetőbb világban folytathassák. Emléküket tisztlettel és kegyelettel kell megőriznünk - mondta a vezérkari főnök az Afganisztánban meghalt magyar katonákra emlékezve.

Jelenleg 50 ország több mint 100 ezer katonája szolgál a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) kötelékében – mondta az ünnepségen Hende Csaba honvédelmi miniszter. Az ISAF 2014 végén befejezi küldetését, és kivonja harci erőit a közép-ázsiai országból. Az ISAF fokozatosan, tartományról tartományra haladva adja át az afgán kormányerőknek a biztonság fenntartásáért viselt fő felelősséget. Ezzel együtt - ahogy abban a tavalyi chicagói NATO csúcson is megállapodtak - a nemzetközi haderő 2014-es kivonulása után sem hagyják magára Afganisztánt. Új nemzetközi misszió kezdődik, amelyben már a kiképzésre, tanácsadásra és támogatás nyújtására összpontosítanak majd - összegezte a miniszter. A Magyar Honvédség a PRT-tevékenység befejezésével hét további afganisztáni NATO-feladatban folytatja tovább a munkát.


Oktatási és egészségügyi fejlesztéseket végeztek a magyar katonák

A magyar katonák az afganisztáni civil fejlesztési tevékenység keretében 2006 óta mintegy 2 milliárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre az Afganisztán északi területén fekvő Baglán tartományban. A magyar PRT tevékenysége révén az oktatási infrastruktúra feltételeinek javulása a tartomány tanköteles korú gyermekeinek 15 százalékát érintette, az egészségügyi projektek által több mint 5 ezer család - az érintett járásokban élő lakosság mintegy 35-40 százaléka - számára vált elérhetővé magasabb színvonalú egészségügyi ellátást. Mindezeken felül az úthálózat, az ivóvízellátás, az árvízvédelem, az energiaszektor és a mezőgazdaság fejlesztéséhez is nagyban hozzájárultak a magyar PRT katonái.

Hende Csaba elmondta, a most hazatért katonák kiveszik a hat hónap során felhalmozott szabadságukat. Továbbá kötelező regeneráló pihentetésben vesznek részt a honvédség üdülőiben, ahol szükség szerint parancsnokaik, illetve pszichológusok segítségével, orvosi ellenőrzés mellett dolgozzák fel mindazt a stresszt, amivel egy ilyen küldetés óhatatlanul együtt jár.

Orbán Viktor a PRT állományának elismeréseket adott át. A kormányfő köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a fél évet távollévő katonák nem "elfelejtett légióként" szolgáltak, hiszen emberségből és segítőkészségből jelesre vizsgázva, feladatukat maradéktalanul elvégezve nyomot hagytak a világban. A miniszterelnök beszédében megemlékezett az Afganisztánban hősi halált halt katonákról is, akikre az ország külön is büszke lehet.

Az afganisztáni feladatteljesítés közben több mint hat év alatt hét magyar katona vesztette életét. 2008. június 10-én a PRT-csoport egyik tűzszerésze halt meg, amikor egy házi készítésű robbanószerkezetet hatástalanított. 2008. július 12-én a Kunduzba vezető úton robbanás következtében hunyt el egy tűzszerész százados. 2010. augusztus 23-án Baglán tartományban egy magyar törzsőrmesternő halt meg, amikor támadás érte a magyar konvojt. A támadásban életveszélyesen megsérült zászlóst hazaszállították a Honvédkórházba, ahol szeptember 7-én hunyt el. 2011. május 17-én közúti balesetben két magyar katona halt meg, amikor felborult a PRT konvojának egyik járműve. A magyar Tartományi Újjáépítési Csoport hetedik magyar halottja egy katonaorvos, de ő természetes halállal, szívroham miatt hunyt el Afganisztánban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...