Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Erősebb jogosítványokat kaphat a PSZÁF

Létrehozva: 2008. december 16.
Módosítás: 2008. december 16.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A pénzügyi rendszer kockázatainak csökkentését, a betétesek védelmét szolgálja az a törvényjavaslat, amelyet a kormány még december 31-e előtt benyújt a parlamentnek - közölte kedden Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A kormány még  december 31. előtt benyújtja azt a törvénymódosító javaslatot a parlamentnek, amelynek célja, hogy bővítse a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jogkörét - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc a Parlamentben, miután a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF vezetőivel, valamint pénzügyi szakemberekkel találkozott. A törvénymódosítással a kormány el akarja érni, hogy a PSZÁF meg tudjon akadályozni jövőben kialakuló problémákat, és jobban tudja kezelni a pénzügyi rendszerben felmerülő kockázatokat, védeni a betétesek érdekeit.

Kamatra kapják a tőkeinjekciót a bankok

Hétfőn a parlament nagy többséggel elfogadta a bankrendszer megerősítését célzó törvényt. Gyurcsány Ferenc nyomatékosította: a törvény életbe lépése után a bankrendszernek jelentős garanciákat, illetve adott esetben tőkemegerősítést biztosít a kormány, hogy biztonságosabb legyen a pénzügyi rendszer, olcsóbbak legyenek a hitelek. Azoknak a pénzintézeteknek, amelyek igényt tartanak rá, tőkejuttatást is biztosít majd a kormány. Egyúttal aláhúzta: "ingyen pénzt nem adunk, azt kamatostól visszakérjük". Amelyik pénzintézet állami tőkemegerősítést kap, abban egy ideig az állam képviselője is ott lesz, mert a közpénzre vigyázni kell.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy az elmúlt időszak egyik legfőbb tanulsága az: "nincs jól kitalálva a világ, mert a pénzügyi intézményrendszerben keletkező profitokat hazaviszik a tulajdonosok, miközben a veszteségeket, kockázatokat szétterítik nálunk". A kormányfő rámutatott: ha ez így van, be kell avatkozni a rendszerbe, méghozzá úgy, hogy erősebb jogai legyenek az államnak, hogy meg tudja védeni a betétesek, a befektetők és az egész pénzügyi rendszer érdekeit.

Gyurcsány Ferenc biztos abban, hogy a törvény által felkínált lehetőségek közül a garancianyújtást - azaz, hogy a bankok hitelei mögé garanciát ad az állam - használni fogják a pénzintézetek. Ettől ugyanis biztonságosabb lesz a magyar pénzügyi rendszer, olcsóbbak lesznek a hitelek, és kevésbé fenyeget majd az a veszély, hogy "azok számára, akik gazdálkodni, fejleszteni akarnak, nem lesz elegendő forrás" - mondta a kormányfő. A bankokon múlik, hogy a másik lehetőséggel - az állam tőkeemelésével - élni kívánnak-e a pénzintézetek - mutatott rá.

A törvénymódosítás lehetővé teszi majd azt is, hogy a felügyelet ne engedélyezze egy-egy nagyon kockázatosnak ítélt banki termék bevezetését az országban.

Rendszeresen felülvizsgálnák a pénzügyi törvényeket

Farkas István, a PSZÁF felügyeleti tanácsának elnöke elmondta: a törvénymódosítás egyik legfőbb célja az, hogy a pénzügyi stabilitás jobban megvalósuljon, a kockázatokat jobban tudja vizsgálni a pénzügyi felügyelet, ha kell, az egyes pénzügyi szektorok között is. A jelenlegi pénzpiaci folyamatok azt mutatják, gyakran nem lehet egy-két mutatóval leírni a felmerülő problémákat, szükséges az is, hogy időről időre új szempontok, új mutatók alapján vizsgálják meg a pénzintézeti rendszerben felmerülő kockázatokat. Farkas István utalt arra: a jövőben felmerülő újabb gondok később várhatóan azt is szükségessé teszik, hogy a pénzügyi rendszer működését szabályozó törvényeket időről időre felülvizsgálják.
Ugrás vissza Ugrás vissza...