Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Rendeletalkotási jogot is kaphat a PSZÁF

Cikk:

Gyorskölcsönök esetén korlátoznák a THM-et, a bajba jutott lakáshitelesek 90 napos moratóriumot kapnának az értékesítési eljárás megkezdéséig, a PSZÁF felügyelete pedig a kormánytól átkerülne az Országgyűlés fennhatósága alá a kormány új törvényjavaslata szerint.

Korlátozott rendeletalkotási jogkört is kapna a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), amelynek lehetősége lesz megtiltani a hitelintézetek jogsértő magatartását; a gyorskölcsönök THM-jét pedig korlátoznák - számolt be a kormány döntéséről, illetve a csütörtökön beterjesztendő törvényjavaslatról Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány által elfogadott törvénytervezet komplex pénzügyi csomagot alkot, és ennek alapján a PSZÁF autonóm, a kormány helyett az Országgyűlés felügyelete alá tartozó közigazgatási szervvé válhat január elsején, amelynek elnökét hat évre a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

Kétmilliárd forintra is büntethetnék a bankokat

További változás lehet, hogy a PSZÁF a hitelintézetekre egységes elvek alapján vethet ki bírságot, amelynek felső határa két milliárd forintra emelkedik. Fokozott fogyasztóvédelmi jogkört biztosít a törvénytervezet felügyeletnek, ennek alapján a pénzintézetek ügyfelei - világos szabályok alapján - panaszaikkal a PSZÁF-hoz fordulhatnak, amely azokat hatósági eljárás keretében vizsgálja meg, s hoz döntést.

A pénzintézetek ügyfeleit érinti a hitelintézeti törvény módosítása, amely szerint az egyoldalú szerződésmódosítást megelőzően 60 nappal értesíteni kell az ügyfeleket, hogy az eldöntse, marad a banknál, vagy váltani kíván. A törvénymódosítás tartalmazza a szimmetria elvét is, ami azt jelenti, hogy a feltételek kedvezőtlen változtatása mellett alkalmazni kell a fordított esetet is, azaz a kedvező változásokat is érvényesíteni kell a szerződések módosításánál.

A törvénytervezet pénzügyi stabilitási tanács felállítását írja elő, amelyben a kormány, pontosabban a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF képviselői kapnak helyet, s a testület törvényjavaslatot is alkothat.

Korlátozhatják a gyorskölcsönök kamatait

A jegybanki alapkamat tízszeresében maximálnák a gyorskölcsönök teljes hiteldíj mutatóját (THM), ami jelenleg 70 százalék - folytatta a tervezet bemutatás Szollár Domokos kormányszóvivő. Az új hitelszerződéseknek tartalmazniuk kell a visszafizetendő teljes összeget, a teljes hiteldíj mutatót és hitelszerződés aláírásakor fizetendő valamennyi költséget. Az előtörlesztési díjat egy százalékban maximálja a törvénytervezet, ha az előtörlesztés a hitel lejáratának utolsó egy évén belül történik, akkor fél százalék. A törvénytervezet lehetővé teszi a bajba jutott lakáshiteleseknek, hogy 90 napig fizetési moratóriumot kapjanak, mielőtt elkezdődik a lakás értékesítési eljárás.

Jövő évtől regisztrálják a MÁV-kedvezményeket

Október végéig készül el a MÁV-kedvezményrendszer megújításáról szóló koncepció - jelentette be Szollár Domokos. November végére minden érdekelt féllel egyeztet a kabinet az új koncepcióról; az új rendszer január 1-től indul. Ekkor első lépésként a kedvezmények regisztrációja történik meg, azt követően szabják újra a tarifákat - szögezte le a kormányszóvivő. A 65 év felettiek és a tanulók utazási kedvezménye megmarad. Jelenleg 7,5 millió magyar állampolgár rendelkezik valamilyen utazási, vasúti kedvezménnyel. Ez a rendszer nem fenntartható, változtatni kell rajta - szögezte le a kormányszóvivő.

Ugrás vissza Ugrás vissza...