Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ötezernél több ingatlant jelöltek kényszerértékesítésre

Létrehozva: 2012. március 14.
Módosítás: 2012. március 14.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A pénzintézetek összesen 5050, hitelfedezetként szolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre az idén március végéig a tavaly júniusban elfogadott törvény alapján - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

 

A felügyelet honlapján közzétett táblázat szerint 2011 negyedik negyedévében 2098, az idén az első negyedévben pedig 2952 nem fizető hiteladós lakóingatlanát jelöltek ki kényszerértékesítésre. A bankok tavaly október-decemberben a rendelkezésre álló kvóta 78,4 %-át, az idén január-márciusban a 82,5 %-át használták ki. A több mint 90 napos fizetési késedelemmel érintett, jelzáloggal terhelt lakóingatlanok száma országosan meghaladta a 100 ezret.
 
A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvény alapján a kvóta 2011-ben az utolsó negyedévben az érintett lakásállomány 2 %-a volt, 2012-ben pedig negyedévenként 3 %. Jövőre a kvóta a lakásállomány 4 %-a, 2014-ben pedig 5 %-a lesz. A követelésérvényesítés csak 2015 januárjától működik újból korlátozás nélkül. 
 
A kvóták rendszere szabályozza azt, hogy a 30 millió forintot meg nem haladó értékű ingatlanok közül a hitelezők negyedévenként és megyénként hány lakást adhatnak át a végrehajtóknak. A kvótát a kormány azért vezette be - a bankokkal egyeztetve -, hogy a lakáshitelek fedezetéül szolgáló ingatlanok ne kerüljenek egy időben piacra. 
 
A kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok egy része a Nemzeti Eszközkezelőhöz kerül, és így az adós bérlőként benne maradhat, más részüket pedig a bankok vagy követeléskezelőknek adják el, vagy maguk próbálják értékesíteni. A Nemzeti Eszközkezelő csak azokat az ingatlanokat vásárolja meg, amelyek megfelelnek a vonatkozó törvényi feltételeknek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...