Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kiépülhet az iskolai pszichológusi hálózat

Cikk:

Megvannak a jogi és anyagi feltételei az iskolai pszichológusi hálózat kiépítésének - derült ki az Iskola Biztonságáért Bizottság pénteki ülésén. A testületet az egyre gyakoribb erőszakos iskolai cselekmények miatt hívta életre az oktatási miniszter tavaly márciusban.  

Megteremtették a jogi és a pénzügyi feltételeket ahhoz, hogy kistérségi szinten, fokozatosan kiépüljön az iskolai pszichológusi hálózat - ezt állapította meg a többi között az Iskola Biztonságáért Bizottság pénteki ülésén. Megszületett és megjelent a szükséges jogszabály ahhoz, hogy az iskolákban és kollégiumokban megszervezzék a fegyelmi eljárást megelőző és helyettesítő vitarendezési eljárást, a regionális szinten megszervezett konferenciák keretében pedig az érdeklődő pedagógusok, intézményvezetők tájékoztatást kaphattak arról, hogy milyen módszerekkel és gyakorlatokkal lehet megelőzni, szükség esetén kezelni az intézményi konfliktusokat.

Összegyűjtötték a legjobb módszereket

Emellett az Oktatásfejlesztő és Kutató Intézetben megindult az a szakmai fejlesztés, amelynek keretei között hozzáférhetővé válnak mindazok a jó megoldások, amelyeket már alkalmaztak az ország valamelyik nevelési-oktatási intézményében. Az érdekelt iskolák és kollégiumok partneri kapcsolatot létesíthetnek az intézet közreműködésével olyan iskolával vagy kollégiummal, amelyben már sikeresen alkalmaznak konfliktust megelőző, konfliktust kezelő eljárásokat.

A bizottság indokoltnak tartja azt is: az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) évenként adjon elismerést azoknak a nevelési-oktatási intézményeknek, amelyek erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az adott helyen jelentősen csökkenjenek az erőszakos magatartásformák, és megoldják azokat a helyzeteket, amelyekből konfliktusok alakulhatnak ki, illetőleg szükség esetén kezelik a konfliktushelyzeteket.

A bizottság összetétele

A szakmai bizottságot az iskolai erőszakos események miatt Hiller István miniszter hívta életre tavaly márciusban. A testület feladata az iskola biztonságával kapcsolatos javaslatok kidolgozása. Tagjai társadalomtudósok, biztonsági kérdésekkel foglalkozó szakértők, szakmai és szakszervezeti képviselők, továbbá az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium egy-egy delegáltja. A szervezet elnöke Szüdi János, az OKM szakállamtitkára, alelnöke pedig Danielisz Béla, a főváros bűnmegelőzési tanácsnoka.

Ugrás vissza Ugrás vissza...