Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elhunyt Puskás Ferenc

Létrehozva: 2006. november 17.
Módosítás: 2006. november 17.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Hetvenkilenc éves korában elhunyt minden idők legnagyobb magyar labdarúgója, a 20. század legjobb férfi sportolója, Puskás Ferenc.
Hosszan tartó, súlyos betegség után, 79 éves korában, pénteken reggel 7 órakor, a Kútvölgyi Kórházban elhunyt Puskás Ferenc, minden idők legnagyobb magyar labdarúgója - ezt Szöllősi György, a család szóvivője közölte.
Az Aranycsapat legendás kapitányát a magyar szurkolók a 20. század legjobb férfi sportolójának választották.
A futball-legendát az elmúlt hat évben a Kútvölgyi Kórházban kezelték, szeptember közepe óta az intenzív osztályon ápolták. Ebben az időszakban az intézményt csak kivételes esetekben, ünnepi események alkalmával hagyta el néhány órára.
Halálát légzési és keringési elégtelenség okozta.
Nyolcvanöt válogatottság, nyolcvannégy gól
Puskás Ferenc, a magyar labdarúgás történetének egyik legkiválóbb játékosa, a legendás Aranycsapat kapitánya volt.
A zseniális futballista 1927. április 2-án született Kispesten, 1942-től a Kispesti AC - 1949-től Bp. Honvéd - labdarúgója, 1958 és 1967 között a Real Madrid játékosa volt. Az Aranycsapattal olimpiai bajnok lett az 1952-es helsinki ötkarikás játékokon, és ezüstérmet szerzett az 1954-es svájci világbajnokságon. Nyolcvanötször szerepelt a magyar válogatottban, amelyben 84 gólt szerzett.
Rendkívül technikás, egyedülálló cselező készséggel rendelkező játékos volt. Az elmúlt évszázad mérkőzésén, az Anglia elleni 6:3-as összecsapáson legendássá vált visszahúzós csele után lőtt gólja szinte valamennyi, a futballról szóló dokumentumfilmben látható.
A Real Madriddal mindent megnyert
Az 1956-os forradalom idején külföldön maradt, Spanyolországban telepedett le, ahol négyszer a nemzeti együttesben is pályára lépett.

Puskás Ferenc (1927-2006)

A Real Madriddal háromszoros BEK-győztes: az 1960-as, 7:3-ra megnyert döntőn négy gólt lőtt az Eintracht Frankfurtnak. A madridi sztárcsapattal hatszor nyert bajnokságot, kétszer Király Kupát, négyszeres spanyol gólkirály volt. Játszott a világ- és az Európa-válogatottban is.
Edzőként Spanyolországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Görögországban, Chilében, Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Paraguayban és Ausztráliában dolgozott.
1993 áprilisától júliusáig a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt.
1992-ben rehabilitálták
Mivel 1949. december 1-jétől hivatásos katona volt, távozása után tartalék állományba helyezték, végül 1992. szeptember 3-án rehabilitálták. Ekkor kapta meg az alezredesi rangfokozatot, majd 1995-ben ezredessé léptették elő. Hetvenedik születésnapján, 1997-ben a NOB az Olimpiai Érdemrenddel tüntette ki, míg Magyarországon megkapta a Köztársasági Elnök Arany Emlékérmét. Még ugyanebben az évben átvehette a Magyarság Hírnevéért elismerést. 2004-ben megkapta a Nemzet Sportolója címet. Két év múlva Golden Foot-díjjal és az Európa Bajnoka címmel ismerték el pályafutását. A magyar szurkolók a 20. század legjobb férfi sportolójának választották.
Ugrás vissza Ugrás vissza...