Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Végső nyugalomra helyezték Puskás Ferencet

Cikk:

Szombat este a Szent István Bazilikában végső nyughelyére helyezték Puskás Ferencet. Az egész napos megemlékezésen állami tisztviselők, közjogi méltóságok, a sportélet számos hazai és nemzetközi vezetője részt vett.
Bensőséges hangulatú rendezvénnyel emlékeztek meg Puskás Ferencről péntek este Brüsszelben, a Magyar Kulturális Intézetben. A belga főváros központjában lévő épületben levetítették az 1953-as londoni angol-magyar mérkőzés felvételét, majd az 50-es, 60-as évek belgiumi focistái, köztük magyar emigránsok emlékeztek a nemrégiben elhunyt játékosra.
A BRFK már péntektől forgalomkorlátozásokat vezetett be Puskás Ferenc búcsúztatásának zavartalan lebonyolítása miatt. Szombaton órákra lezárták a Puskás Ferenc Stadion - Istvánmezei út - Dózsa György út - Hősök tere - Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út - Szent István-bazilika útvonalat.
Félárbocon a nemzeti lobogó
Szombaton reggel katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra eresztették a nemzeti lobogót az Országház előtt. A tiszteletadáson megjelent Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc kormányfő, Szili Katalin, az Országgyűlés, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Az öt első számú közjogi méltóságon kívül külföldi diplomáciai testületek képviselői, a kormány és a pártok képviselői valamint a sportközélet számos szereplője is részt vett. A rendőrség a Kossuth térre vezető utcákat lezárta, a helyszínre a hivatalos résztvevőkön kívül senkit nem engedtek be.
Mindenki gyertyát gyújtott Puskás emlékére
Minden várakozást alulmúlóan, alig ötezer rajongója és tisztelője látogatott ki Puskás Ferenc búcsúztatására a róla elnevezett stadionba, ahol 16 órakor kezdődött A nemzet búcsúja címet viselő műsor. A kilátogatók mindannyian gyertyát gyújtottak, amikor az élvonalbeli csapatok futballistái 15 óra 50 perckor bevonultak a játékteret övező futópályára. Az egyik - üresen tátongó - szektorba pedig mécsesekből kiírták a november 17-én elhunyt balösszekötő 10-es mezszámát, illetve egy másik szektor valamennyi székén gyertyát gyújtottak a rajongók.
A Szózattal kezdődött a nemzet búcsúja majd harangszóra a Köztársasági Őrezred katonái hozták be Puskás Ferenc nemzeti színű lobogóval letakart koporsóját, amelyet a pálya közepén felállított emelvényen helyeztek el.
A hangfelvételről Latinovits Zoltán által előadott Szózat után Verdi Requiemje hangzott el, Pitti Katalin előadásában kóruskísérettel. Majd a pénteken szívpanaszokkal kórházba került Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke helyett Novotny Zoltán sportriporter, a MOB tagja mondta el a kegyeleti bizottság vezetőjének beszédét. Nagy ajándék ennek az országnak, hogy olyan emberrel azonosítják, aki túl a futballon, megmaradt annak, aki volt, bárhová sodorta is az élet, hiszen alkotott a Föld mind az öt kontinensén, megmaradt szerénynek, barátságosnak, segítőkésznek, és egyáltalán nem mellesleg, megmaradt kispesti vagánynak, magyarnak – hangzott el a beszédben.
A beszéd után a gyászolók filmbejátszást tekinthettek meg az angolok elleni 6-3-as győzelemről, Szepesi György kommentálásával, majd Puskás Ferenc nyilatkozatával a világbajnoki döntőről. Ezt követően Szepesi György a pálya széléről, ahonnan az ebben a stadionban a szintén angolok elleni 7-1-es diadalt is közvetítette - akkor 100 ezren ültek a lelátón - mondott beszédet. Szepesi György beszéde után Puskás Ferencné kérésére Jose Carreras énekelt felvételről.

Végső búcsú Puskás Ferenctől a róla elnevezett stadionban


Ramon Calderón: köszönet Magyarországnak Puskásért
A zene alatt a Real Madrid küldöttsége ment a koporsóhoz, s a világhírű spanyol együttes nevében, amellyel Puskás háromszor volt Bajnokcsapatok Európa Kupája-győztes, Ramon Calderón elnök búcsúzott a klub legendás csatárától. "Nemcsak a Real Madrid, hanem egész Spanyolország emlékezik, siratja legendás csatárát, aki a labdarúgás egy egész évtizedét meghatározta" - mondta Calderón, hangsúlyozva, hogy Puskás bálvány volt, minden gyermek példaképe, négyszeres gólkirály. Köszönet Magyarországnak, hogy lehetővé tette eme futballzseni megszületését és hogy megosztotta a futballvilággal ezt a kitűnő játékost. Tegyünk meg mindent, hogy emléke örökké éljen. Köszönjük Magyarország, köszönjük Pancho! – fogalmazott a Real elnöke.
Újabb filmrészletek következtek, aztán Puskás Ferenc felvétele, amelyen a Nótás kedvű volt az apám című dalt énekelte. A játéktéren népviseletbe öltözött párok táncoltak az emelvény körül. Villar del Mar, a spanyol futballszövetség elnöke Lennart Johansson, az európai szövetség elnöke nevében is elmondott beszédében úgy fogalmazott: Puskás csodálatos nagykövete volt a magyar nemzetnek.
Dalba foglalva a Miatyánk hangzott el Géczi Erika és a Kormorán előadásában, majd Szöllősi Zoltán versét, Csurka László mondta el, s Kodály Zoltán Esti dalát hallgathatta meg a közönség. A zene alatt válogatott melegítőbe öltözött játékosok állták körül a koporsót, amelyet négy nagy fáklya világított meg.
Az egykori csapattárs Buzánszky Jenő búcsújában Eszterházy Jánost, a két világháború közötti időszak jeles felvidéki közéleti személyiségét idézte: "Csak az a Nemzet érdemes jobb sorsra és örök életre, amely meg tudja becsülni nagyjait, és amelynek szeme előtt lebeg azok példamutató munkássága." Szavait újabb filmbejátszás követte, aztán Demjén Ferenc Kell még egy szó című száma következett. Közben az Őrezred a vendégek díszsorfala között elvonulva a pálya szélén álló ágyútalpra helyezte a koporsót.
Többezres gyászmenet kísérte a koporsót
A Koltay Gábor által rendezett nemzet búcsúja végén a Himnusz hangzott el, az idő közben mintegy hét-nyolcezresre nőtt közönség Puskás Ferenc, Puskás Ferenc rigmussal, illetve tapssal köszönt el. Miguel Ríos: Himno a la Alegría, azaz Beethoven IX. szimfóniájának feldolgozása csendült fel, a többezres gyászmenet pedig elindult a Hősök terére. A menet élén lovas huszárok haladtak, őket követte a hat ló húzta kocsi az ágyútalppal. Közvetlenül a koporsó mögött az Aranycsapat két, még életben lévő játékosa, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula ment. A kormány képviseletében Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési minisztérium államtitkára és Elbert Gábor sportszakállamtitkár kísérte a koporsót.
A menet legelején Koltay Gábor, a szertartás rendezője irányította az emlékezők vonulását, az MTI érdeklődésére, miszerint mivel magyarázható, hogy mindössze néhány ezren vettek részt a stadionbeli búcsúztatáson, úgy fogalmazott: "ez egy lelkileg szétesett ország".
A Hősök terén katonai tiszteletadás mellett búcsúzott a Magyar Honvédség dandártábornokától. A Bánk bán című opera Hazám, hazám című dalának hangjaira érkezett meg ágyútalpon a koporsó. A kivilágított téren Szabó Tamás dandártábornok, katolikus tábori lelkész búcsúztatta a Nemzet sportolóját, s megszentelte a koporsót. Ezután a Magyar takarodó című szám hangzott el, díszsortűzzel kísérve. A menet továbbindult a Szent István-bazilikához.
A gyászolók méltóságteljesen, gyertyákkal a kezükben haladtak végig az Andrássy úton. A menetet a széles sugárút kávéházaiból és üzleteiből is nagy érdeklődéssel figyelték, százak vonultak az út mellé, hogy fényképezőgépükkel megörökítsék a felejthetetlen pillanatot. A rendkívüli látvány sok turistát is magával ragadott, többen könnyeikkel küszködve figyelték az emberáradatot.
Gyászmise a Szent István-bazilikában
Puskás Ferenc családja évekkel korábban vásárolt urnahelyet a Szent István-bazilika altemplomában. Schmitt Pál a kegyeleti bizottság elnöke viszont úgy gondolta, a Nemzet Sportolójának örök nyughelye nemzeti vagy akár nemzetközi zarándokhely lesz, így az egyház egy koporsóhelyet biztosított.
A bazilikában, ahová csak a meghívott vendégek mehettek be, Sólyom László köztársasági elnök köszönt el a nemzet nevében Puskástól, majd Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrált római katolikus gyászmisét. Ezt követően Lamperth Mónika, önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke és Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke és Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elsőszámú vezetője mondott beszédet. Több ezren a Bajcsy-Zsilinszky úton, valamint a bazilika két oldalán elhelyezett kivetítőkön kísérték figyelemmel a történéseket. Az altemplomba, ahol elhelyezik a koporsót, már csak a család kísérheti el a legendás játékost.
A nemzeti gyásznap
A nemzeti gyásznapon valamennyi olyan középületen, amelyen egyébként is a nemzeti zászlók lobognak, fekete lobogót kell kitűzni. Iskolákban tanóra, vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon kell megemlékezést tartani. A nyilvános szórakozóhelyeken, színházakban vagy koncertek esetében a zene- és műsorszolgáltatásban nincs egyértelmű korlátozási kötelezettség. Az újságok megjelenhetnek és az üzletek nyitva tarthatnak.
Puskás Ferenc halála után másfél héttel, november 29-én a Gyurcsány-kormány rendeletben határozott arról, hogy "a nemzet egészét megrendítő gyász kifejezéseként" az egykori legendás labdarúgó temetésének napját nemzeti gyásznappá nyilvánítja.
Ugrás vissza Ugrás vissza...