Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Változnak jövőre a rát szabályai

Cikk:

Jövőre családonként csak egy tartósan munkanélküli személy kaphat rendelkezésre állási támogatást. A rendszerből kiesők számára a kormány több képzési és munkaerőpiaci programban nyitja meg a részvétel lehetőségét - mondta el Budai Bernadett kormányszóvivő.

Megváltoznak jövőre a rendelkezésre állási támogatás (rát) szabályai: azokban a családokban, ahol két vagy több aktív, tartósan munkanélküli van, e támogatásra csak az egyikük lehet jogosult. Az új szabályok csak azokra a családokra vonatkoznak, ahol két vagy több rát-ban részesülő személy van, ott ahol egy rát-os és egy szociális segélyen lévő van, jövőre nem változik semmi - részletezte a kormány szerdai döntését Budai Bernadett kormányszóvivő.

A tartósan munkanélküli személy akkor részesülhet rát-ban, ha számára nem tudnak sem közmunkát, sem valamilyen képzést biztosítani, ilyenkor ugyanis "rendelkezésre áll". A kormány kiemelten kezeli a rát-ból kikerülők célzott foglalkoztatását, ezért arról is döntöttek, hogy több képzési és munkaerő-piaci programban is megnyitják a lehetőséget jövőre azoknak, akik az új szabályok értelmében nem lesznek jogosultak a rát-ra. A kabinet forrásátcsoportosítással megemeli az ezekre a programokra rendelkezésre álló uniós forrást.

Akik kiesnek a rát rendszeréből, kiemelt, előnyben részesített csoportként vehetnek majd részt az állami közmunkaprogramokban; ebben az esetben a foglalkoztatott legalább a minimálbérnek megfelelő juttatásban részesül, ez az összeg ma 71.500 forint. Ez lényegesen magasabb összeg, mint a rát összege, amely a nyugdíjminimummal azonos összegű, 28.500 forint - emlékeztetett a kormányszóvivő.

Az Út a munkához program keretében még az idén komplex munkaerő-piaci program indul Út a munka világába elnevezéssel, uniós forrásból, jövőre a rát-ra már nem jogosultak is bekapcsolódhatnak ebbe - hívta fel a figyelmet Budai Bernadett. Az új program képzést biztosít, amelynek időtartamára az érintettek a minimálbér összegének megfelelő keresetpótló támogatást kapnak, a képzés után pedig munkaerő-piaci foglalkoztatásban vehetnek részt, ehhez a kormány bértámogatást biztosít a munkaadónak.

A szóvivő aláhúzta, hogy a rát-ban, a közmunkaprogramban vagy a munkaerő-piaci programban részt vevő felnőtt családtagok továbbra is jogosultak azon egyéb pénzbeli és természetbeni támogatásokra, amelyek feltételeinek korábban is megfelelnek.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...