Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nem fogadták el a régiós törvényjavaslatot

Cikk:

A Parlamentben hétfőn nem kapta meg a kétharmados többséget a régiók létrehozásához szükséges alkotmánymódosító javaslat, illetve a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslat sem. Megszavazták viszont az eva 15-ről 25 százalékra emelését, a házipénztár-adót, a különadót és a kamatadót.
Az Országgyűlésben hétfőn nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget a régiók létrehozásához szükséges alkotmánymódosítási javaslat, amelynek célja az önkormányzati rendszer reformja volt. A javaslat alkotmányi szintre emelte volna a régiót, mint önálló területszervezési egységet, és ezzel megalapozta volna a középszintű közigazgatás átfogó reformját. A képviselők nem fogadták el a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvénymódosító javaslatot sem. Ezzel a jogszabállyal már az őszi választások után jelentősen csökkent volna a megyei és a fővárosi közgyűlés létszáma.
Megszavazták a különadót és a házipénztár-törvényt
Megkapta viszont a kétharmados támogatást az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló javaslat, amelynek értelmében négy százalék szolidaritási különadó fizetésére lesznek kötelezettek a nyereséges vállalkozások és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek. A bankok az államilag támogatott hitelek kamatbevétele után fizetnek majd 5 százalékos járadékot.
Elfogadták a házipénztár adóról szóló törvényjavaslatot is, amely az üzletmenet által indokolt mértéket meghaladó állományra (300 ezer forint felett, amennyiben ez meghaladja az éves forgalom 0,8 százalékát) vezet be 20 százalékos adót, így kívánják megakadályozni a rendellenes házipénztár-használatot.
Huszonöt százalék lesz az eva
A képviselők szintén elfogadták az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Ez felöleli a kamatból és a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmek 20 százalékos megadóztatását, az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsának 15-ről 25 százalékra emelését, és az általános forgalmi adó középső kulcsának 15-ről 20 százalékra emelését.
Ugrás vissza Ugrás vissza...