Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:EU-biztosi ajánlás a helyi adminisztráció erősítésére

Létrehozva: 2005. december 9.
Módosítás: 2005. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A regionális politikáért felelős biztos szerint a magyarországi intézményrendszer megfelelően tudja kezelni az uniós forrásokat, ugyanakkor helyi szinten meg kellene erősíteni az adminisztratív kapacitást.

Magyarország jól teljesít a strukturális alapok felhasználásában, és megfelelően működő intézményi rendszert alkalmaz - mondta Danuta Hübner regionális politikáért felelős EU-biztos pénteken Budapesten.

Danuta Hübner az I. Nemzeti fejlesztési terv (NFT) tapasztalatairól és a II. NFT előkészítéséről tárgyalt a kormány több tagjával.

Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy Magyarország 2007-2013 között az operatív programokhoz kapcsolódóan öt irányító hatóságot kíván működtetni.

Tízszeres fejlesztési forrás várható

Danuta Hübner utalt arra, hogy ebben az időszakban Magyarországra tízszer annyi fejlesztési forrás várható, mint a jelenlegi, két és fél éves időszakban. A tervezésről szólva fontosnak nevezte, hogy a fejlesztési tervben megfogalmazott prioritások egybeessenek az európai elképzelésekkel. Úgy vélekedett, hogy a források megfelelő felhasználásához meg kell erősíteni az adminisztratív kapacitást regionális és helyi szinteken is.

Danuta Hübner utalt arra, hogy Magyarországon már több projektet is előkészítettek a következő tervezési ciklus fejlesztési forrásainak felhasználásához. Hangsúlyozta, hogy a végrehajtás során meg kell találni a decentralizáció és a forrásfelhasználás központi ellenőrzésének megfelelő arányát.

Kérdésre válaszolva Danuta Hübner elmondta, hogy a források felhasználására vonatkozó szabálytervezeteket előkészítették annak érdekében, ha megszületik a pénzügyi perspektíváról a megállapodás, akkor véglegesíteni lehessen azokat.

Baráth Etele elmondta, hogy keresik a lehetőségét, hogyan lehetne a 4-es metró beruházásába uniós forrásokat bevonni.

Egyeztetések az n+2-es szabályról

A miniszter tájékoztatása szerint a megbeszélésen szó esett a helyi önkormányzatok áfa-visszaigénylési lehetőségének kérdéséről. Beszéltek arról a magyar igényről is, hogy a nagy projekteknél ne lépjen életbe az úgynevezett n+2-es szabály, vagyis az a kötelezettség, hogy az EU által támogatott fejlesztéseket a megkezdés után két éven belül be kell fejezni. Baráth Etele közlése szerint "komoly egyeztetések várhatók a részletkérdésekről".

Baráth Etele közölte, egyetértettek abban, hogy minél előbb szülessen döntés az EU pénzügyi perspektívájáról. Ez azért is fontos lenne, hogy megfelelően fel lehessen készülni a források fogadására.

Danuta Hübner kérdésre válaszolva elmondta, hogy a döntés megszületése a brit javaslat minőségétől, illetve a tagországok kompromisszumkészségétől függhet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...