Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Továbbra sincs megegyezés a kormány és a szakszervezetek között

Cikk:

Orbán Viktor elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között a rend oldalán álljanak, biztosítsák a rend fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók, a rendetlenséget szítók oldalára - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, miután a kormányfő kedden reggel ismét találkozott a rendvédelmi szakszervezetek képviselőivel.

A kedd reggeli találkozón a kormányfő arról beszélt, hogy a rendvédelmi dolgozók és a kormány valójában egy oldalon állnak, a választóvonal nem itt, hanem a hanem a rend oldalán állók és a rendbontók között húzódik. Egy oldalon állnak abban is, hogy közös érdek az elmúlt nyolc éves kormányzás gazdasági hibáinak kijavítása, a nyugdíjrendszer megmentése - idézte a miniszterelnököt Szijjártó Péter. Egy oldalon állunk azért is, mert mindkettőnknek az a célunk, hogy a rendvédelmi dolgozók jobb, méltóbb körülmények között és jobb megbecsüléssel, illetve fizetéssel végezhessék a munkájukat - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő tájékoztatta az érdek-képviseleti delegáltakat, hogy "a nyugdíjrendszert megmentő lépéseknek az az alapvető célja, hogy a nyugdíjba vonuló emberek méltó nyugellátásra számíthassanak". Az érdekképviseletek kötelezettséget vállaltak arra, hogy minden esetben, amikor a demokratikus szakszervezeti jogaikkal élnek, betartják a törvényeket, és a rend oldalán maradnak.

Az egyeztetés egyik szakasza lezárult, ezután Pintér Sándor tárcavezető folytatni fogja a tárgyalásokat a rendvédelmi szakszervezetekkel az új életpályamodell kialakításával kapcsolatban. Ezt az egyeztetést a tervek szerint szeptember közepéig zárják le, és remélik, hogy a modell főbb elemei a jövő év elejével hatályba lépnek – fogalmazott Nagy Linda, a Belügyminisztérium szóvivője.
 
Demonstrációra készülnek a rendvédelmi szakszervezetek

A valamivel több mint egy órás megbeszélés után érdek-képviseleti vezetők azt mondták, újabb demonstrációra készülnek a rendészeti szakszervezetek, miután a kedd reggeli tárgyaláson sem sikerült megegyezniük a feleknek. Egyik szakszervezet sem fogadta el a kormány álláspontját, ezért demonstrációra készülnek – mondta Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) és Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) vezetője. Az FRSZ elnöke elmondta: ígéretet kaptak Orbán Viktortól arra, hogy a hétfőn elfogadott alkotmánymódosításhoz kapcsolódó törvényi változások, valamint az új életpálya-modell kidolgozásába bevonják őket.

Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma (RÉF) munkavállalói oldalának megbízott elnöke előrelépésként értékeli, hogy a már nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozók esetében az önkéntesség elve érvényesül, vagyis saját maguk dönthetik el, visszatérnek-e az állományba. A szakszervezeti vezető ugyanakkor hangsúlyozta, nem elégedettek, hiszen a nyugdíjban maradó 57 év alatti egykori rendvédelmi dolgozók 16 százalékos adójáról nem mondott le a kormány. A RÉF munkavállalói oldalának megbízott elnöke ugyanakkor pozitívan értékelte, hogy a rendészeti dolgozók új nyugdíjrendszere és életpálya-modellje várhatóan egyszerre, 2012. január elsején lép életbe.

Ugrás vissza Ugrás vissza...