Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Félidős értékelést adott nemzetpolitikájáról a kormányzat

Cikk:

A nemzetpolitikában gyökeres fordulat történt, a külhoni magyarság érdekeinek figyelembevétele áthatja az egész kormányzati munkát. 

Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kifejezte reményét, hogy az őszi romániai választásokra sikerül összefognia a magyar erőknek. A felvidéki magyarság esetében ugyanakkor nem kielégítő a status quo megőrzése, amit a szlovák kormányfő célul tűzött ki.

Egyértelműek a jelek arra, hogy az új szlovák kabinet nem ott akarja folytatni, ahol első hivatali idejében abbahagyta, ám az állampolgárság ügyében egyelőre nincs meg a rugalmasság a szlovák félben, a kisebbségekért felelős kormányfő-helyettesi poszt megszüntetése pedig egyértelműen visszalépés. A magyar kormány álláspontja továbbra is egyértelmű: azokat a magyar pártokat tekinti stratégiai partnernek, amelyek kifejezetten nemzeti pártként definiálják magukat, és a magyar érdekeket akarják képviselni, egy vegyes párt az adott nemzeti közösség hosszú távú megmaradását nem szolgálja. A Magyar Koalíció Pártja - bár nem sikerült visszajutnia a parlamentbe - nem szerepelt rosszul, megőrizte korábbi eredményét, eszerint van határozott választói igény arra a politikára, amelyet képvisel.

A közelgő romániai önkormányzati választáson minden párt kipróbálhatja az erejét, ám az sajnálatos, hogy a magyarság szempontjából fontos helyeken nem jött létre az összefogás. Az a cél, hogy minél erősebb magyar képviselet legyen a bukaresti törvényhozásban. A csángó oktatási programot mindenképpen meg kell őrizni, az elmúlt 3 hónap megnyugvást hozott az elszámolások körüli anomáliák után. Döntés született, hogy meghosszabbítják a szerződést a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel augusztus végéig, biztosítva a működtetéshez szükséges további 30 millió forintot.

Sajnálatos, hogy Kárpátalján nem lesz olyan választókörzet, ahol többséget alkotnának a magyarok. A kormány ennek ellenére reméli, hogy a magyarság megfelelő politikai képviselete biztosítva lesz.

A kormány szeretne minden magyart személyesen is megszólítani, éljen bárhol a világon. Ezt szolgálja a Nemzeti Regiszter, amelyre bárki feliratkozhat. Az új kormányzati támogatáspolitika beváltotta az előzetes reményeket. A programok között Répás Zsuzsanna szólt még a külhoni magyar területekre szervezendő osztálykirándulásokról és a külhoni magyar óvodák évéről, kiemelte a nemzetpolitikai stratégia megalkotását. Utalt a legfőbb célokra, hogy a magyar közösségek gyarapodó közösségek legyenek és megerősítsék a magyar intézményeket. A közeljövőben elindul a nemzeti jogsegélyszolgálat, amelybe bevonják a külhoni civil szervezeteket, és várhatóan lesz egy budapesti központ, amely folyamatos monitoring tevékenységet végez, és továbbképzéseket nyújt. Idén 13 milliárd forint áll rendelkezésre nemzetpolitikai célokra, remélhetőleg a gazdasági helyzet javulásával a források is bővülnek majd.

Ugrás vissza Ugrás vissza...