Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Részvénycserére készül a Mol és az INA

Cikk:

Hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaságok közötti részvénycseréről - jelentette be Ivo Sanader horvát és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő szombaton Dubrovnikban. A két miniszterelnök Horvátország EU- és NATO-csatlakozásáról is tárgyalt a Croatia Summit 2008 konferencián.


Hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaságok közötti részvénycseréről - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader szombaton a horvátországi Dubrovnikban kétoldalú megbeszélésük után a Croatia Summit 2008 konferencián. A két társaság részvénycserével szerez részesedést egymásban, a két kormányfő szerint ezzel mindkét cég jól jár, és a megállapodásnak régiós szinten is komoly hatása lesz. Ez egy tipikus nyertes-nyertes helyzet, mind a két társaság: a Mol és az INA is erősebb lesz ez után a folyamat után - hangsúlyozta a horvát miniszterelnök.

Gázvezetékről, autópályáról és vasutakról is tárgyaltak

Szombati megbeszélésük után a magyar és a horvát miniszterelnök azt is bejelentette, hogy szeretnék felgyorsítani a két ország gázvezeték-hálózatának összekötési  folyamatát, hogy akár már 2011 előtt Magyarország számára is elérhetővé váljon a horvátországi gázterminálba érkező cseppfolyós gáz (LNG). A két kormányfő tárgyalt az autópályák és a vasútvonalak összekötéséről is: a következő hetekben Zágrábban egyeztetnek majd az illetékes miniszterek. A fejlesztésekről a szeptemberi közös kormányülésen is tárgyalnak Pécsett.

Csúszhat a horvát EU-csatlakozás

A lisszaboni szerződést elutasító írországi referendum ellenére derűlátóan kell lenniük a horvátoknak országuk EU-csatlakozási esélyeit illetően - hangoztatta Gyurcsány Ferenc a konferencián. A horvát kormányfő bízik a megoldásban, továbbra is 2011-es csatlakozási dátummal számol.

Nem lehet megjósolni, hogy a lisszaboni szerződés ír leszavazása miatt csúszhat-e Horvátország uniós csatlakozása - mondta a magyar kormányfő. Nem szabad, hogy Horvátországot elbizonytalanítsa az ír népszavazás kimenetele. Magyarország arra biztatja az összes uniós tagállamot, hogy ratifikálja a lisszaboni szerződést - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint a lengyelek után a cseheket is meg kell győzni erről.

Áprilisban aláírhatják a NATO-csatlakozási protokollt

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy Magyarország nemcsak Horvátország uniós integrációját, de NATO-csatlakozását is hosszú ideje támogatja. Július 9-én a NATO-tagállamok a tervek szerint aláírják Horvátország és Albánia úgynevezett csatlakozási protokollját. Magyarország az elsőként szeretné ratifikálni ezt a dokumentumot, az erről szóló tervezet már az őszi ülésszak kezdetén az Országgyűlés előtt lehet - mondta a magyar kormányfő. A miniszterelnök szerint a NATO zászlóshajóként tekint Horvátországra a régióban, a horvát csatlakozás pedig egy új, magasabb együttműködést jelent majd Magyarország és Horvátország között.

A két kormányfő bejelentette, hogy szeptemberben Pécsett rendezik meg a következő horvát-magyar közös kormányülést.

Ugrás vissza Ugrás vissza...