Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A Földhivatal Online rendszerben 2020. július 10-én pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Augusztus 2-a roma holokauszt áldozatainak emléknapja

Cikk:

Hivatalosan ma van a roma holokauszt áldozatainak emléknapja, de már a hétvégén az ország több településén tartottak megemlékezéseket, felidézve, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert mészároltak le az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban.

A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Holocaust Közalapítvány hétfő délután a IX. kerületi Nehru parton, a roma holokauszt emlékműnél tartott gyászünnepséget. A fővárosi Tűzraktérben rendhagyó gyermekprogramokkal emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. Az európai központi ünnepséget az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor területén tartják több állam kormányának és romaszervezeteinek képviselőivel. Nemzetközi cigány civil szervezetek kezdeményezték, hogy augusztus 2-án délben egyperces csenddel emlékezzenek meg a holokauszt roma áldozatairól.

Balog Zoltán: számítunk a cigányságra

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Gandhi Közalapítványnak a roma holokauszt áldozatainak emlékére tartott pénteki megemlékezésén úgy nyilatkozott: a kormányzat számít a magyarországi cigányságra a nemzeti együttműködés rendszerében. "Számítunk a magyarországi cigányság minden tagjára, aki nem siránkozni akar, nemcsak vár, nemcsak másoktól remél, nemcsak áldozat akar lenni, hanem maga is kézbe akarja venni a sorsát" - mondta.

A politikus a roma holokauszt hat évvel ezelőtt felavatott pécsi emlékművénél Balog Zoltán hangsúlyozta, a magyarországi cigányság is a magyar nemzet része, ezt kimondja az alkotmány, és ezen az új alkotmány sem fog változtatni, sőt meg fogja erősíteni. Arra biztatta többségében roma hallgatóságát: vállalják kettős identitásukat, s legyenek büszkék rá, hogy ők magyarországi cigányok, és részei a magyarországi cigányságnak.

A megemlékezésen és a koszorúzáson részt vett Farkas Flórián miniszteri biztos, Berényi László (Fidesz) országgyűlési képviselő, romaszervezetek tagjai és a roma holokauszt három túlélője is.

Megemlékezés az OCÖ székházánál

Koszorúzással egybekötött gyászünnepséget tartottak a roma holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) fővárosi Dohány utcai székházánál is. A rendezvény valamennyi szónoka a vészkorszakot a világtörténelem legsötétebb időszakaként említve arra hívta fel a figyelmet, hogy a népirtás nem a gázkamrákkal, hanem a hétköznapi diszkrimináció felerősödésével kezdődött, és a megkülönböztetés ma a romákat sújtja az élet minden területén. A gyászünnepség végén minisztériumok, civil szervezetek és a diplomáciai testület képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit az OCÖ falán lévő emléktáblánál.

A romaholokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján annak emlékére, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány férfit, nőt és gyermeket mészároltak le az egykori auschwitzi koncentrációs táborban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...