Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az amerikai külügyminiszter fogadta Gyurcsány Ferencet

Létrehozva: 2005. október 7.
Módosítás: 2005. október 7.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A fővárosban folytatódott a kormányfő négynapos amerikai látogatása: Gyurcsány Ferenc találkozott Condoleezza Rice külügyminiszterrel, és előadást tartott a George Washington egyetemen, ahol magas rangú kitüntetést vehetett át.

Az amerikai-magyar kapcsolatok kiegyensúlyozott voltát hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc kormányfő és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a csütörtökön Washingtonban megtartott találkozójukon.
Gyurcsány Ferenc tárgyalt Bill Fristtel , a szenátus republikánus párti frakciójának a vezetőjével és Dennis Hastert republikánus párti képviselőházi elnökkel is. Ezeket a találkozókat a sajtónyilvánosság kizárásával tartották meg.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter csütörtökön a Pentagonban találkozott Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel, akivel a két ország között katonai kapcsolatokat és az együttműködés kérdéseit vitatták meg.
Simonyi András nagykövet este vacsorát adott a kormányfő tiszteletére, amelyen részt vett mások mellett Carlos Gutierrez kereskedelmi miniszter és Peter Pace , a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. A kormányfő felesége, Dobrev Klára és az amerikai elnök felesége, Laura Bush csütörtökön Nancy Goodman Brinker volt magyarországi nagykövet ebédvendége volt.
Előadás a George Washington egyetemen
A kormányfő délután a George Washington egyetemen tartott előadást, melyben hangsúlyozta, az Egyesült Államok és Magyarország a nagy földrajzi távolság ellenére egy a szabadságba és a demokráciába vetett hitben, az emberi méltóság tiszteletében.
A magyarországi demokratikus átalakulás tapasztalatairól szólva a miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország szabadságot és demokráciát akart, mert jobb életet remélt, és nem csak a keveseknek. Sokan érzik úgy azonban, hogy nem teljesült a várakozásuk. Az egy főre számított hazai össztermék tekintetében az ország büszke lehet, a növekedés négyszázalékos, de ha megkérdezik a magyarokat, hogy olyan boldogok-e, mint gondolták, akkor sokan elbizonytalanodnak - mondta a miniszterelnök.
Gyurcsány Ferencet az egyetem rektora, Stephen Joel Trachtenberg Elnöki Érdeméremmel tüntette ki. A korábbi kitüntetettek között van Václav Havel volt cseh elnök, Simon Peresz volt izraeli kormányfő és Mahail Sakasvili grúz elnök.
Ugrás vissza Ugrás vissza...