Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nemzeti közmegegyezést sürget a kormányfő romaügyben

Létrehozva: 2003. június 30.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti közmegegyezést sürgetett Medgyessy Péter miniszterelnök a cigány közösségek társadalmi integrációja érdekében hétfőn a Romák a bővülő Európában: A jövő kihívásai című nemzetközi konferencián. A Világbank nemrégiben elkészült jelentése Európa legnagyobb és legsérülékenyebb kisebbségeként jellemezte a romát.
Közmegegyezésére van szükség a romák integrációja érdekében. A többségi társadalomnak is jól felfogott érdeke a félmilliós hazai cigány közösség felzárkóztatása, e nélkül ugyanis nem jöhet létre egy valóban egységes és összetartozó nemzet - mondta hétfőn Medgyessy Péter miniszterelnök a Romák a bővülő Európában: A jövő kihívásai című nemzetközi konferencián.
A roma a legnagyobb és legsérülékenyebb kisebbség Európában
A miniszterelnök a budapesti találkozón ismertette a Világbank nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentését , e szerint a hét-kilencmilliós roma közösség Európa legnagyobb és legsebezhetőbb kisebbsége. Az unió államaiban kisebb számban és nagyobb jólétben, a még nem csatlakozott országokban azonban lényegesen többen és nyomorúságos körülmények között kényszerűek élni. A cigány kisebbség általános jellemzője a szegénység, nehezen férnek hozzá az oktatási és az egészségügyi lehetőségekhez, sőt a többségi hatás miatt nyelvük is veszélybe került.
A tarthatatlan helyzet megváltoztatására már számos kísérlet indult, de több generáció közös munkájára lesz szükség a romák teljes társadalmi integrációjáig.
A kormányok önállóan nem képesek javítani a helyzeten
A miniszterelnök kiemelte a kormányok felelősségét, de hozzátette: a civil szféra támogatása és aktív közreműködése nélkül nem lehet hatékony és a romák érdekeivel is egyező programokat kidolgozni és végrehajtani.
Medgyessy reményét fejezte ki, hogy a konferencián megjelent magas közjogi méltóságok garanciát adnak arra, hogy a romák integrációja valóban megvalósuljon.
Teleki László romaügyi államtitkár megnyitó beszédében hangsúlyozta, az uniós csatlakozás egyik legfontosabb feladata a roma kérdés rendezése.
Az egyenlőtlenségek a többségi társadalmat is destabilizálhatják
A roma kisebbség és a többségi nemzet közötti hatalmas különbségek destabilizálhatják az érintett országokat. Az egyenlőtlenségek felszámolása ezért igencsak sürgető - közölte előadásában a konferencia egyik szervezője, a Világbank elnöke, James Wolfensohn . Reményt adhat a romák felemelkedésének, hogy olyan fiatal vezetők nőnek fel, akik valóban segíthetnek az évszázados problémák megoldásában - tette hozzá.
A találkozó másik szervezője, a Nyílt Társadalomért Intézet elnöke, Soros György szintén a feltörekvő, új generációs vezetőkben látja a siker egyik zálogát. Hangsúlyozta, hosszú távon kell gondolkodni, ezért azt javasolta, hogy a 2005-2015 közötti időszakot a konferencia nyilvánítsa a roma integráció évtizedének.
Az uniós csatlakozás hatással lesz a cigány kultúrára
Az Európai Bizottság munkaügyi és szociális biztosa, Anna Diamantopoulou kijelentette, bármilyen kellemetlen, de a romáknak tudomásul kell venniük, hogy az Európai Unióban az emberi jogok feltétlen érvényesülését megkövetelő normáknak elsőbbségük lesz a szokásokkal szemben. Ez annyit jelent, hogy jó néhány hagyomány a csatlakozás áldozatul esik majd.
A biztos szerint három feltétel teljesítése esetén lesz esélyük a cigány közösségeknek a felzárkózásra. Megbízható adatok kellenek a kisebbség életkörülményeiről, hatékony együttműködést kell kialakítani az állami és civil szervezetek között és konkrét politikai akcióterveket kell kidolgozni.
Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter az uniós országokra utalva hangsúlyozta, a roma kérdés megoldása nem kizárólag pénzkérdés. Át kell alakítani az emberek gondolkodásmódját is - tette hozzá.
Ugrás vissza Ugrás vissza...