Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Pénzbírság a roma munkavállalók megkülönböztetéséért

Cikk:

Több mint egymillió forint bírságot szabott ki két cégre az Egyenlő Bánásmód Hatóság, mert hátrányosan különböztették meg a romákat a munkaerő-felvételnél. A munkára jelentkezett tíz roma még a megmérettetésig sem juthatott el.
Összesen 1,3 millió forintra bírságolt két céget az Egyenlő Bánásmód Hatóság, mert hátrányosan különböztették meg a romákat a munkaerő-felvételnél. A vizsgálat során megállapították, hogy a betanított munkára jelentkezett tíz roma egyike sem jutott el a második fordulóig, így még az ott előírt tesztírásra sem került sor - olvasható a hatóság közleményében. A roma származású jelentkezőket mintegy másfél perces beszélgetés után utasították el a cégek képviselői.  
Még a megmérettetésig sem juthattak el
Egyetlen roma vagy annak vélt sem írhatott tesztlapot, ők még a megmérettetésig sem juthattak el - hangsúlyozta a szervezet. Ezért az egyik céget hétszázezer, a másikat hatszázezer forint pénzbírságra büntette meg, valamint eltiltotta őket a további jogsértéstől. A szankciók alkalmazásánál figyelembe vették a cégek vagyoni helyzete mellett azt is, hogy a megelőzés és visszatartó hatás csak pénzbírság kiszabásával érhető el - áll a hatóság közleményében.
Ugrás vissza Ugrás vissza...