Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Spidla: az integráció az egész társadalom hasznára válik

Cikk:

Öregedő társadalmunkban a roma integráció nemcsak költségeket jelent, de az egész társadalom hasznára válik - mondta Vladimir Spidla, az EU esélyegyenlőségi biztosa egy keddi budapesti konferencián. Sólyom László köztársasági elnök nyitóbeszédében bírálta a korábbi integrációs terveket, mert azok szerinte túl általános elveket fogalmaznak meg.

Kedden Budapesten rendezték az „EU alapok szerepe a roma integráció elősegítésében" című konferenciát, amelyen magyar és uniós vezetők és szakértők tanácskoztak a romák társadalmi lehetőségeiről. Az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatósága szervezésében zajló konferencián részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Vladimir Spdila, a unió esélyegyenlőségi biztosa és Herczog László szociális és munkaügyi miniszter is.

A globális válság miatt, a stabilitásért folyó küzdelemben a tolerancia, a társadalmi szolidaritás háttérbe szorult, a kirekesztettek még kirekesztettebbé váltak, a szegények még szegényebbek lettek, ezért az uniós források még fontosabbak - mondta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a romák társadalmi integrációjának lehetőségeiről szóló keddi uniós konferencián Budapesten.

Az Európai Unió tagállamaiban 79 millió ember, az állampolgárok 16 százaléka él szegénységben, köztük 19 millió gyermek; a munkanélküliek 40 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, közöttük ott van az 520-650 ezresre becsült magyarországi cigányság jelentős része is. A magyarországi cigányok között 30-40 százalékos a munkanélküliségi ráta, 60 százalékuk gazdasági és társadalmi szempontból is hátrányos helyzetű térségekben, a legrosszabb infrastruktúrájú kistelepüléseken él. Emellett etnikai hovatartozásuk miatt az élet számos területén éri őket hátrányos megkülönböztetés, amely alapvetően befolyásolja életminőségüket, jövőjüket - fogalmazott a miniszter.

A romák ötöde él rendkívül rossz lakhatási körülmények között, 30 százalék alatti a középiskolát végzettek, 1 százalék alatti a diplomások aránya. Ez nem maradhat így se Magyarországon, se az EU egészében, a változáshoz pedig hozzájárulhat, hogy 2010 a szegénység és a társadalmi kirekesztődés elleni küzdelem éve lesz az Európai Unióban - hívta fel rá a figyelmet Herczog László.

A konferencia címére - Az EU alapok szerepe a roma integráció elősegítésében - utalva a miniszter úgy fogalmazott: az unió a romák szegénységének, társadalmi kirekesztettségének csökkentését úgy segítheti elő, hogy támogatja a tagállamokat a nemzeti stratégia és politika kialakításában. Cél, hogy a tagállamok tanuljanak egymástól, átvehessék a bevált programokat. A pénzügyi alapok pedig közvetlenül segíthetik a rászorultak munkaerő-piaci és társadalmi integrációját - fogalmazott. Az Európai Unió csak kiegészíti és erősíti tagjainak törekvéseit, a felelősség a tagállamoké, hogy minden megtegyenek a társadalmi feszültségek és társadalmi különbségek növekedésének elkerüléséért - fogalmazott Herczog László.

Sólyom: szükség van a többségi társadalom empátiájára

A többség együttérzése és értelmes munka is kell a romák integrációjához - jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök a konferencia nyitóbeszédében. Sólyom a szegregáció pozitív példájaként, sikeres intézményként említette a pécsi Gandhi Gimnáziumot, a cigány és nem cigány tanulók együtt tanulására pedig Magyarmecskét említette meg sikeres példaként.

Az integráció pozitív példájaként említette az államfő Tarnabodot, amely a Máltai Szeretetszolgálat segítségével befogadó faluvá vált, valamint Erket, ahol szintén a máltaiak segítségét kérte. Szerinte a sikeres kezdeményezésekhez szükséges a pályázati rendszerek átalakítása, hogy a kistelepülések arra pályázhassanak, amire valóban szükségük van, ne csak arra, amit központilag kiírnak. Javaslata szerint az Európai Unió és a magyar állam is elősegíthetné, hogy a munkalehetőségek megteremtésében "a szociális gazdaság szempontjai domináljanak". Az állam például "dönthetne úgy, hogy a teljes állami szektor elektronikai hulladékát nonprofit, szociális üzemeken keresztül hasznosítja" - mondta.

A köztársasági elnök bírálta az eddig javasolt, szerinte túl általánosan megfogalmazott elképzeléseket a romák integrációjára. A roma integrációhoz a többségi társadalom részéről empátiára, együttérzésre van szükség a kisebbség sorsa és nehézségei iránt. A kisebbségnek viszont követnie kell az ország jogi és erkölcsi normáit - mondta Sólyom László.

Spidla: az integráció az egész társadalom hasznára válik

Vladimir Spidla európai esélyegyenlőségi biztos arról beszélt a konferencián, hogy az Európai Bizottság azért választotta Magyarországot a tanácskozás helyszínéül, mert itt már hosszú idő óta próbálnak javítani a roma népesség rossz helyzetén. A biztos szerint telepeken, gettókban felnövő fiatalokkal emberi erőforrás megy veszendőbe.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság uniós platformot javasolt az integrációra, és ennek érdekében tíz alapelvet is megfogalmazott, de "az unió egyedül nem oldhatja meg azokat a problémákat, melyek a romákat sérülékennyé teszik". A megoldásokhoz közösen kell, uniós, országos, regionális és helyi szinten is tárgyalni, ehhez az unió politikai vezetést, koordinációt és jogi alapokat teremthet - mondta.
 
Vladimir Spidla felhívta a figyelmet az uniós strukturális és szociális, valamint a vidékfejlesztési és mezőgazdasági alapok által nyújtott nagy lehetőségekre. Példaként említette, hogy egy javaslat szerint lehetőség nyílna arra, hogy a regionális fejlesztési alapokból finanszírozható legyen a társadalom peremén élők - nem csak romák - felzárkóztatása. Elsődleges területnek az oktatást és a szakképzést, valamint a munkaerőpiacot nevezte meg, mondván: ezek révén meg lehet teremteni annak lehetőségét, hogy a romák önállóan tudjanak talpra állni.

Mivel az Európai Unióban "öregedő társadalomban élünk, a romák integrálása az egész társadalom hasznára válik", vagyis a roma integráció nemcsak költségeket jelent, hanem arról is szól, hogy "lesz valamilyen hozama" - hangsúlyozta a foglalkoztatási, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos.

Ugrás vissza Ugrás vissza...