Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Konferencia a roma kultúráról

Létrehozva: 2004. október 12.
Módosítás: 2004. október 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kultúrák találkozása, cigányok az Európai Unióban címmel rendeznek nemzetközi konferenciát Budapesten. A tanácskozás nyitónapján az egységes roma nyelv megteremtéséről, a roma kultúráról és a roma társadalom politikai legitimitásáról esett szó.

Tizenegyedik alkalommal rendez nemzetközi konferenciát a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság, idén Kultúrák találkozása, cigányok az Európai Unióban címmel október 12-15. között.

A konferencián, amelynek Göncz Kinga gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, valamint Teleki László , a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára a védnöke, előadást tartanak a felelős tárcák képviselői, továbbá kormányzati tisztviselők, tudósok, tanárok, szakértők és határon túli kisebbségi politikusok. A tanácskozás egyik központi témája az egységes roma nyelv megteremtése, amellyel kapcsolatban Rostás-Farkas György levezető elnök úgy fogalmazott, "ha elveszítjük nyelvünket, elveszítjük identitásunkat".

Fel kell vállalni a romák gazdag kulturális kincsét

Szabó Vilmos , a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára szerint Magyarországnak fel kell vállalnia és be kell mutatnia a területén élő romák gazdag kulturális kincsét az Európai Unióban. - Nincs magyar kultúra a magyarországi romák zenéje, tánca, kultúrája nélkül. Magyarország optimizmusra feljogosító, komoly erőfeszítéseket tett a kisebbségi jogok védelmében. Márciusban megkezdődött a parlamentben a kisebbségi törvény módosításának tárgyalása, az önkormányzati választási rendszer szabályainak tisztába tétele; a cél egy nemzetközileg elismert kisebbségi rendszer jobbítása - tette hozzá.

Teleki László roma ügyekért felelős politikai államtitkár arról beszélt, hogy a kormányprogramban a cigánykérdés komplett kezelése szerepel, és mindenekelőtt az oktatási, a foglalkoztatási, a lakhatási helyzet, valamint az egészségügyi és a kulturális terület fejlesztését irányozza elő. Kifejtette, hogy a Gyurcsány-kormány, elődjéhez hasonlóan fontosnak tartja a roma társadalom politikai legitimitását. Mint elmondta, vezetésével továbbra is működik a roma ügyekért felelős államtitkárság, és több roma referens dolgozik a különböző tárcáknál.

Roma színházat és múzeumot akar létrehozni a kulturális minisztérium

A konferencia fővédnökségét vállaló Hiller István kulturális miniszter üdvözletét Kállai Katalin tolmácsolta. - A cigány kisebbség nemcsak oktatási, hanem kulturális téren is lemaradásban van, nincs színháza és múzeuma. A kulturális minisztérium ezért azon dolgozik, hogy a cigány kisebbségnek színháza és múzeuma legyen - mondta Kállai Katalin, a kulturális tárca miniszteri biztosa. Kállai Katalin úgy fogalmazott, hogy a színes cigánykultúra a magyar kultúra szerves része, és a tárcának az a szándéka, hogy az előbbi eljusson mindenkihez, itthon és külföldön.

Ugrás vissza Ugrás vissza...