Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az OVB elfogadja az LB döntését a roma önkormányzati választásról

Cikk:

Az Országos Választási Bizottság elnöke hétfői nyilatkozatában közölte, hogy elfogadja és irányadónak tartja a Legfelsőbb Bíróság azon döntését, amely szerint meg kell ismételni a roma elektori választást.
Az Országos Választási Bizottság (OVB) számára kötelező erejűek a Legfelsőbb Bíróság (LB) döntései, azokat minden esetben, így a cigány önkormányzati választással kapcsolatban is tiszteletben tartjuk - szögezte le Ficzere Lajos , az OVB elnöke hétfői nyilatkozatában.
Az OVB az országos cigány kisebbségi önkormányzati választás kapcsán a választási eredmény megsemmisítéséről és a szavazás megismétléséről rendelkező legfelsőbb bírósági döntés szerint járt el akkor is, amikor a választási eljárási törvényben rögzített jogkörében foglaltak szerint állásfoglalást adott ki.
Kifejtette: az LB döntésének megfelelően az OVB is a határozatképesség feltételéül szabja, hogy ne csak regisztráláskor, hanem a szavazás megkezdésekor is mindenképpen ellenőrizzék a határozatképességhez szükséges 50 százalékos részvételi arány meglétét.
Rámutatott: a bizottság állásfoglalásnak az a része, amely szerint a választás érvényes, függetlenül attól, hogy a határozatképes elektori gyűlés tagjai közül hányan élnek szavazati jogukkal, az ez esetben alkalmazandó és a helyi önkormányzati választások gyakorlatában ismert kislistás választás szabályaiból következik.
Hozzátette: az OVB munkája során felmerült, hogy indokolt, mi több, egyre sürgetőbb a kisebbségi képviselők és önkormányzatok választásával kapcsolatos jogszabályok módosítása.
Ugrás vissza Ugrás vissza...