Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Romaügyi referensek lesznek a munkaügyi központokban

Létrehozva: 2004. december 7.
Módosítás: 2004. december 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Pontosan meg kellene határozni, hogy a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatására fordított forrásokból mennyi jut a roma lakosságra - hangzott el kedden az Országgyűlés munkaügyi bizottsága roma albizottságának ülésén. A szaktárca szerint ez módszertani problémákkal járna, viszont a munkaügy központokon roma referensek fognak dolgozni.
Az albizottság fideszes elnöke, Varga József a testület keddi ülésén azt mondta, hogy értesülései szerint a roma lakosság még az átmeneti közhasznú és közmunkákból is kiszorul, hiszen egyre több az ilyen foglalkoztatást igénylő nem roma munkanélküli. A politikus ezért szorgalmazta annak pontos meghatározását, hogy mennyi jut a roma lakosságra a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatására fordított forrásokból.
A javaslattal kapcsolatban Teleki László , az Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára megjegyezte: módszertani problémák vannak azzal kapcsolatban, hogy a munkaügyi kirendeltségek miként regisztrálják külön a roma munkanélkülieket. Rendezni kell ennek a feladatnak az adatgyűjtési, adatkezelési kérdéseit - tette hozzá.
Teleki László tájékoztatása szerint az idénymunkák időszakát követően fokozódik az érdeklődés a közhasznú és közmunkák iránt a roma és a nem roma lakosság részéről egyaránt. Általában fele-fele arányban vesznek részt ezekben a munkákban a romák és a nem romák.
Varga József nehezményezte, hogy az Országos Cigány Önkormányzat, a Cigány Információs Központ, valamint a Rádió C anyagi gondokkal küszködik, miközben különféle kutatásokra százmillió forintokat fordítanak. Teleki László erre válaszolva elmondta: az önkormányzat rendelkezésére áll az éves keret, ebből kell gazdálkodnia, az intézményeket fenntartania. A Rádió C magánalapítvány, fenntartása nem kormányzati feladat, de a támogatásokhoz eddig is hozzájutott.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy olyan foglalkoztatási programokat akarnak indítani, amelyek egyúttal képzést, átképzést is biztosítanak. A tervek között szerepel a foglalkoztatási, képzési ráfordítások nyomon követése. Valamennyi munkaügyi központban és kirendeltségen meg kellene valósítani a roma munkaügyi referensek alkalmazását, ami folyamatban van - mondta Teleki László.
Ugrás vissza Ugrás vissza...