Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Tízmilliárd forint uniós támogatás a képzésekre

Létrehozva: 2005. június 20.
Módosítás: 2005. június 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Mintegy 107 milliárd forintot költenek 2007 végéig a regionális és kistérségi együttműködés ösztönzésére, a ROP-on keresztül. A foglalkoztatást és a szakképzést segítő két utolsó programmal a kezdeményezés összes központi projektje elindult mintegy 10 milliárd forintos támogatással.
A magyar régiók a 2007 és 2013 közötti időszakban önálló operatív programokkal rendelkeznek, amelyek kidolgozása jelenleg is tart. A már elindult Regionáis fejlesztés operatív program (ROP) központi projektjei közül a területfejlesztésben érintett intézmények, valamint a civil szereplők kapacitásépítésére 2 milliárd forint, a régióspecifikus szakmai képzések támogatására 700 millió forint, a helyi közigazgatás korszerűsítésére és kapacitásépítési képzési programokra 3,3 milliárd forint áll rendelkezésre.
Kolber István regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az európai uniós támogatás hatékonysága és gyorsítása érdekében könnyítették a felhasználás szabályait. A ROP 2004-2006. évi 107 milliárd forintos keretének 69 százalékát (74 milliárd forintot) már lekötötték, és ezeknek 46 százaléka már szerződött 50 milliárd forintos értékben. Ez év június elejéig az irányító hatóság 162 szerződést kötött 43,3 milliárd forintnyi támogatásra.
Az elindult fejlesztések megoszlása: 32 turisztikai, 40 útfejlesztési, 16 város-rehabilitációs, 50 alapfokú oktatási intézmény-fejlesztési beruházási, valamint 24 képzési és foglalkoztatási projektek.
Regionális szakképzés
A humánerőforrás-fejlesztés regionális dimenziójának erősítését a 2004-2006-os uniós költségvetési időszakban összesen 6 központi program szolgálja. Ezeknek sorát a ROP két utolsó pályázata zárja: A helyi foglalkoztatási kezdeményezések hosszú távú fenntarthatóságához szükséges szakmai kapacitások kiépítése és megerősítése (ROP 3.2.3) , valamint a Régióspecifikus szakképzési és szakmai továbbképzési programok lebonyolítása (ROP 3.4.2) elnevezésű projektek, amelyek több mint 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból valósulnak meg.
A szakminiszter kiemelte, hogy a 2 központi program végső kedvezményezettje az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány és a VÁTI Kht.. Ezzel a két kezdeményezéssel a ROP összes központi projektje elindult, összesen 10 milliárd forintos értékben.
ROP 3.2.3
A projekt elsősorban a szociális gazdaság meghonosításához és erősítéséhez kíván hozzájárulni azáltal, hogy a civil szervezetek szakembereit felkészíti, valamint folyamatos szakmai és módszertani támogatást nyújt. A komponens keretében a szociális gazdaságot segítő országos szakmai támogató hálózat kialakítása és működtetése valósul meg.
A program célja, hogy a civil szerveztek és az önkormányzatok között olyan partnerségen alapuló, kísérleti együttműködési modellek, hálózatok jöjjenek létre, amelyek javítják a helyi foglalkoztatáspolitikai és szociális ellátás hatékonyságát - hangsúlyozta Kordás László , a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára.
A projekt önrész nélkül, az EU és a kormány vissza nem térítendő támogatásából valósul meg, mintegy 720 millió forintból.
ROP 3.4.2
Régióspecifikus szakképzési és szakmai továbbképzési programok lebonyolítása elnevezésű projekt feladata a megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkező munkaerő biztosítása a regionálisan meghatározott, szakemberhiánnyal küzdő ágazatokban és a hiányszakmákban. A pályázat költségvetése közel 2 milliárd forint. Célcsoportjai a kis-és középvállakozások, valamint mikrovállalkozások alkalmazottai és az önfoglalkoztatók.
A kezdeményezés sajátossága, hogy 3 részre tagolódik: első lépésként a képzési kereslet és kínálat felmérése történik meg; a következő szakaszban a régióspecifikus képzési témákra pályázhatnak a képzőintézmények, végül az általuk adott kínálatból összeállított képzési listából választhatnak a jelentkezők. A 2005-2007-es időszakban várhatóan 5 ezer fő vesz majd részt a képzési programokban.
Részletes információ a www.nfh.hu oldalon olvasható.
Ugrás vissza Ugrás vissza...