Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Készül a II. Nemzeti fejlesztési terv

Létrehozva: 2005. október 5.
Módosítás: 2005. október 6.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Valamennyi régió rendelkezni fog önálló operatív programmal a II. Nemzeti f ejlesztési tervben - közölte Sarudi Csaba, az Országos Területfejlesztési Hivatal elnöke szerdán. A 2007-2013-as időszakra felzárkóztatási, fejlesztési vagy együttműködési operatív programot készítenek az egyes régiók.

A II. Nemzeti fejlesztési tervben (NFT) valamennyi régió önálló operatív programot dolgoz ki, melyben a regionális sajátosságoknak megfelelő, hatékonyan megvalósítható feladatok kapnak helyet - közölte Sarudi Csaba , az Országos Területfejlesztési Hivatal (OTH) elnöke, aki két hete vette át a hivatal vezetését. Hozzátette: a korábbiakkal szemben egy újszerű tervezési gyakorlat vette kezdetét, ugyanis ezzel egy nagyfokú decentralizáció indul meg a régiók irányába.
Felzárkóztatási, fejlesztési és együttműködési programok készülnek
A felzárkóztatást elősegítő, decentralizált regionális operatív programok a hat magyarországi régióra irányulnak. A legfontosabb célkitűzések közé tartozik a gazdasági versenyképesség és az életminőség javítása, a turisztikai célú térségfejlesztés és a kistérségi léptékben szervezett humán szolgáltatások megvalósítása. Sarudi Csaba elmondta, hogy a közép-magyarországi régió - fejlettsége miatt - sajátos helyzetben van, ezért önálló, versenyképességi és foglalkoztatási típusú operatív programot készít a 2007-2013-as időszakra.
A központi területfejlesztési operatív program az országos jelentőségű, kiemelt térségek vagy tématerületek fejlesztését tartalmazza. Az OHT elnöke kiemelte a Balaton-térségét, a Tisza- és Duna-mentét, valamint rámutatott a termálvízkincs megfelelő hasznosításának fontosságára is. Sarudi Csaba kitért arra, hogy a hivatalhoz tartozik az európai területi együttműködési operatív program kidolgozása, ám ezek tartalmának véglegesítésére a későbbiekben kerül sor.
Legkésőbb a jövő év elejére elkészülnek a programok
Mint mondta, az év végére, jövő év elejére elkészülnek a hivatalt érintő operatív programok, melyeket a régiók közreműködésével egyeztetnek az egyes ágazatokkal. Répássy Helga , az OHT elnökhelyettese elmondása szerint a forrásokról még folynak az egyeztetések - kiindulási alap, hogy a fejlesztési pénzek ötven százalékát regionális fejlesztésekre költi el az ország.
Ugrás vissza Ugrás vissza...