Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Megerősítették az EU-tagországok segélycélkitűzéseiket

Cikk:

Megerősítették az Európai Unió tagországai azt a célkitűzésüket, hogy 2010-ig a bruttó össztermék 0,56, 2015-ig pedig annak 0,7 százalékára emelik a fejlődő világ segítésére szánt kiadásaikat.

Az EU 2004 óta csatlakozott tagországaira ezeknél kisebb vállalások vonatkoznak, 2015-re például csak 0,33 százalék.

A megerősítésre azért volt szükség, mert tavaly a statisztikák szerint - most először - csökkent az erre fordított uniós összeg.

Uniós szinten tavaly 46 milliárd euró jutott fejlesztési célokra. 2010-re az összeg a tervek szerint megközelíti a 66 milliárd eurót.

Brüsszeli találkozójukon a tagállamok külügy- és fejlesztési ügyekkel foglalkozó miniszterei arról is állást foglaltak, hogy rugalmasabb megközelítést kell alkalmazni a fejlődő államokkal folytatott gazdasági partnerségi tárgyalásokon, mert az ezeken készülő megállapodások kidolgozása késésben van.

A kétoldalú egyezményeknek az eredeti tervek szerint már tavaly meg kellett volna születniük, mert a korábbiak lejártak. A nehézségeket egyebek között az okozza, hogy az uniónak olyan egyezményeket kell kötnie, amelyek teljes mértékben megfelelnek a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előírásainak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...