Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy az eHR (https://eszemelyugy.gov.hu) felületén 2022. január 17-én (hétfő) 19:00 órától 21:00 óráig karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a szolgáltatás nem lesz elérhető.

Kérjük a fentiek figyelembevételét az elektronikus ügyintézés során! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Feltételekhez kötött támogatási rendszerre van szükség

Cikk:

Szűcs Erika szociális és munkügyi miniszter szerint egy komplex, feltételhez között támogatási rendszerre van szükség, ahol a feltételek teljesülését - többek között a családok gyermekeinek étkeztetését és higiéniáját - folyamatosan ellenőrizni kell.


Nem a segélyezési rendszer kapuit kell bezárni, hanem a képzésekre hangsúlyt fektetve utat kell nyitni a munkához - mondta Szűcs Erika szakminiszter csütörtökön, aki "a születésszabályozás drasztikus visszafogása" helyett a szülők hatékony számonkérésére tesz javaslatot a kormánynak. Ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy a Szerencsi Többcélú Kistérségű Társulás tizennyolc településének polgármestere által aláírt, és múlt hétfőn az Országgyűlés elnökének eljuttatott dokumentumban azt kezdeményezte, hogy a családi pótlék legfeljebb három gyermekig járjon, a többi, megszületendő gyermek esetén adójóváírást, adókedvezményt kaphassanak. Szerintük ugyanis a jelenlegi rossz családtámogatási rendszer "felgyorsítja és egyre gerjeszti az alacsonyan szocializálódott tömegek népességnövekedését, amely megélhetési formává fejlesztette a gyermekszülést".

Szűcs Erika azt mondta: szükséges, hogy a családok számára kiszámítható, stabil, biztos gyermeknevelési támogatás legyen, de sok családban a szülői felelősségek teljesítését - így többek között az étkeztetést, a higiéniát - kellene jobban számon kérni. Jelenleg a pénzbüntetés lehet egy kényszerítő eszköz arra, hogy a gyermekek iskolába járjanak, de ez nem működő eszköz. A szakminiszter szerint egy komplex, feltételhez között támogatási rendszerre van szükség, ahol a feltételek teljesülését folyamatosan ellenőrizni kell. A probléma nem a szociális háttéren múlik, ez nem pénz kérdése, de óriási hibának tartja, hogy a társadalom egy része a segélyezés átalakítását roma problémaként állítja be. Közölte, hogy a rendszer átalakítására már van javaslata, de részleteiről nem kívánt nyilatkozni.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei monoki önkormányzat úgy döntött, hogy a segélyek kifizetését közmunka elvégzéséhez kötik, és ehhez a kezdeményezéshez már több, más megyei települések is csatlakoztak. A döntéssel kapcsolatban a miniszter kijelentette: nem a segélyezési rendszer kapuit kell bezárni, hanem utat kell nyitni a munkához. Hozzáfűzte, a közmunka azonban nem jelenthet megoldást a problémákra. Szűcs Erika szerint a legális munkaalkalmak felkínálása az alapvető feladatuk, de ehhez megfelelő hátteret kell biztosítani.

Megjegyezte, mivel a hátrányos helyzetű és munka nélküli emberek képzettsége alacsony, a képzésre, oktatásra nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Így a már kidolgozás alatt álló és várhatóan ősszel törvényerőre emelkedő miniszteri és kormányrendelet munkaviszony melletti képzésre is kötelezné az alkalmazottakat. Nem segélyért munkát, hanem segély helyett munkát és szakképzést kínálunk és kérünk - mondta Szűcs Erika.

Ugrás vissza Ugrás vissza...