Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar segélyszállítmány Iraknak

Cikk:

Az elsők között mintegy 90 millió forint értékű segélyszállítmányt juttat el a magyar kormány Irakba. A gyógyszereket és kötszereket tartalmazó szállítmányok akkor indulhatnak, ha a biztonságos célba juttatásuk garantált.
A Magyar Vöröskereszt segítségével jut el Irakba a magyar kormány mintegy 90 millió forintos segélyszállítmánya. Andics László , a Magyar Vöröskereszt elnöke elmondta: a mintegy 15 tonnát kitevő, főleg gyógyszereket és kötszereket tartalmazó segélyszállítmány már május első felében összeállt, és szükség esetén két napon belül el tudják indítani Irakba.
A Vöröskereszt pénzadományokra számít
A kulturális és étkezési szokások különbözősége miatt a vöröskereszt elsősorban pénzadományokat vár az adakozóktól. A Nemzetközi Vöröskereszt összesen 111 millió svájci frankot kért a világ adományozóitól a rászorulók ellátására, március 20-a óta azonban ennek alig 13 százaléka gyűlt össze.
Andreas Kuhn , a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának budapesti regionális delegációvezetője arról beszélt: az iraki háború nem az előzetes várakozások szerint folyt le, ezért egy újfajta humanitárius segítségnyújtásra kellett felkészülni. Elmondta: az iraki kormányt nem érte váratlanul a katonai támadás, ezért mintegy fél évre elegendő élelmiszert osztott szét a lakosság körében, valamint jelentős gyógyszerkészleteket halmoztak fel a kórházakban.
A biztonságos élet feltételei és a közigazgatás visszaállítása
A humanitárius erőknek elsősorban az áramszolgáltatás, és vízellátás, valamint az egészségügyi ellátás hiányából jelentkező feladatokat kellett megoldaniuk. Jelezte: ez már részben megvalósult, a következőkben a biztonságos élet feltételeinek és a közigazgatás működésének a visszaállítása a feladat.
Hangsúlyozta: a háború főleg Dél-Irakban okozott nagyobb pusztítást, itt a járványok megfékezésére is oda kell figyelni. A katonai válságokat követően általában menekülttáborok felállítására és élelmezésre kell nagy gondot fordítani, Irakban azonban a fosztogatók okozzák a problémát.
Kifosztották a bagdadi irodát
Pentti Kotoaro , a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Federációjának ugyancsak Budapestre helyezett regionális delegációvezetője elmondta: bagdadi irodájukat a teljes felszerelésükkel és számítógépeikkel együtt széthordták. Hozzátette: ahhoz, hogy a nemzetközi ellátó többek között a keresőszolgálatát is fenntarthassa, a biztonságos működéshez szükséges feltételeket kell megteremteni.
Magyarország az elsők között
Petróczi József , a Külügyminisztérium munkatársa a tájékoztatón jelezte, az összeállított szállítmányt feltehetően több, a magyar kormány által felajánlott adomány követi majd. Hangsúlyozta: Magyarország az elsők között küld segélyt Iraknak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...