Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Vasárnaptól elektronikus jövedéki- és energiaadó-bevallás

Cikk:

Július elsejétől az életbe lépett törvényi szabályozás szerint a jövedéki az és energiaadó-bevallás, valamint -visszaigénylés elektronikus módon is lehetséges, január elsejétől pedig már csak az egyéni vállalkozók és az őstermelők választhatják a papíralapú bevallást.

Tavaly a költségvetésbe 761 milliárd forint összegű jövedéki adót fizettek be, az idei előirányzat 743 milliárd forint, ami várhatóan túlteljesül - közölte Simon Zoltán, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) jövedéki igazgatója. Ebből az összegből az üzemanyagok jövedéki adója megközelítően 440-460 milliárd forint lesz.

A gázolaj-visszatérítés közel 60 ezer gazdálkodót érint, akik az idén várhatóan 20 milliárd forintot igényelnek vissza. Ebből az őstermelők részesedése 10 százalék.

Simon Zoltán felhívta a figyelmet, hogy 2008. január 1-jétől a december 31. után esedékes adókötelezettség megfizetése és az adó-visszaigénylés elektronikus módja lesz kötelező az energiaadó-alanyok és az energiaadó-visszaigénylők teljes körére, továbbá a jövedéki adó esetében az adóraktár-engedélyesekre, a bejegyzett kereskedőkre, a bejegyzett kereskedő adóképviselőjére, a csomagküldő kereskedő adóügyi képviselőjére, valamint az egyéb adóalanyokra és adó-visszaigénylőkre is, de esetükben csak akkor, ha az APEH-nak egyébként elektronikusan kötelesek bevallást tenni.

Eltérő rendelkezést tartalmaz a törvény a gázolaj utáni mezőgazdasági adó-visszaigénylők esetében. Közülük 2008. január 1-jétől csak a polgári törvénykönyv szerint gazdálkodó szervezetként működőknek kell kötelezően elektronikusan benyújtani az adó-visszaigénylési kérelmüket. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági őstermelőknek - amennyiben az APEH felé elektronikus bevallásra nem kötelezettek -, az adó-visszaigénylési kérelem elektronikus benyújtása továbbra is csupán lehetőség.

Július 1-jétől azoknál az ólmozott, továbbá a 10 ppm kéntartalmat meghaladó benzinfajtáknál, illetve azoknál a benzinfajtáknál, amelyek nem tartalmaznak legalább 4,4 térfogatszázalék bioetanolt, az adómérték ezer literenként 111 800 forintra emelkedik a jelenlegi 103 500 forintról - közölte a VPOP ezredese, megjegyezve, "bizonyára valamennyi üzemanyaggyártónak elemi érdeke, hogy az adómérték-változás miatt ne kelljen árat emelnie, tehát a kínált benzin tartalmazzon 4,4 térfogatszázalék bioetanolt".

A Mol már korábban bejelentette, hogy társaság bioüzemanyag programjának folytatásaként júliustól a Mol és partnerei töltőállomásán forgalmazott benzinek 4,4 százalék mennyiségben tartalmaznak megújuló energiaforrásnak számító komponenst, mégpedig bioalkoholt és annak származékát.

Ugrás vissza Ugrás vissza...