Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:SMS-ben is lehet fizetni az autópálya-használatért

Létrehozva: 2006. március 17.
Módosítás: 2006. március 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Matricavásárlás helyett ezentúl egyetlen SMS elküldésével fizethetnek az autósok a sztrádák használatáért. A rendszer előnyeit egyelőre két mobiltársaság előfizetői élvezhetik, és csak a négynapos vignetta felragasztását válthatják ki vele.

Autópálya.hu

Péntektől a Pannon és a T-Mobile 7,2 millió előfizetője mobiltelefonon is megválthatja a személyautókra érvényes D1 típusú négynapos autópálya-matricát - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.
Nagy Attila , az Állami Autópálya Kezelő Zrt. vezérigazgatója közölte: néhány hetes próbaidő után várható, hogy más kategóriára is kiterjesztik az SMS-es díjfizetést.
Két hónap alatt 780 ezer matrica fogyott
A D1-es matricából 2005-ben 6,8 millió darab fogyott, 900 ezerrel több, mint 2004-ben, míg az idei első két hónapban 780 ezret vásároltak a személyautósok.
Az autópálya használata előtt a Pannon, illetve T-Mobile ügyfeleknek a 8100-100-as számra kell elküldeniük a rendszámot úgy, hogy az egyes karakterek lenyomása között ne legyen szóköz (pl. ABC123). A vásárlást visszaigazoló válaszüzenet megérkezése után már használhatók a matricás rendszerben érintett autópályák az azt követő harmadik napon 24 óráig.
Külföldi rendszámú gépkocsi esetén a rendszám beírása, valamint szóköz beszúrása után a gépkocsi nemzetközileg elfogadott felségjelét is meg kell adni.
Az autópálya-matrica díján túl a mobiltelefonos vásárlás 100 forintba kerül alkalmanként.
Elektronikus ellenőrzés
Az úthasználati díj megfizetését az ÁAK - a gépjárművek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton a matricaköteles autópálya-szakaszok bármely pontján ellenőrizheti. A vezérigazgató hozzátette: az úthasználati díj megfizetését igazoló SMS-t célszerű az érvényesség ideje alatt megőrizni.
A fejlesztés több százmillió forintba került. Ezt a programot használják Szegeden a parkolási díj kiegyenlítésére, valamint Budapesten a Jövő Háza belépőjének megvásárlására is.
Ugrás vissza Ugrás vissza...