Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az államfő legkésőbb hétfőn dönt a pénzügyi törvényekről

Létrehozva: 2006. július 13.
Módosítás: 2006. július 13.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Sólyom László köztársasági elnök legkésőbb hétfőn dönteni fog a pénzügyi törvények aláírásáról - mondta Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke.  
Az államfő aláírása szükséges minden jogszabály kihirdetéséhez, az eljárási szabályok szerint Sólyom Lászlónak a megérkezést követően öt nap áll rendelkezésére, hogy megvizsgálja az elfogadott törvényeket, hogy azok megfelelnek-e az alkotmányos előírásoknak, amennyiben a parlament a jogszabály sürgős kihirdetését kéri. Az államfőhöz szerdán délután juttatták el az Országgyűlésből a törvényeket, amelyek sürgősséggel történő kihirdetéséről hétfőn döntött a T. Ház.  
Az öt nap elteltével a köztársasági elnök vagy rendelkezik a törvény kihirdetéséről, vagy amennyiben alkotmányos aggályai vannak, akkor továbbítja azt az Alkotmánybíróságnak, és előzetes normakontrollt kér az ügyben.  
Több szervezet normakontrollt kérne
A pénzügyi törvénycsomaggal kapcsolatban több szervezet is - köztük a Magyar Bankszövetség, a Levegő Munkacsoport - felvetette, hogy szeretnék, ha Sólyom László előzetes normakontrollt kérne az Alkotmánybíróságtól.  
Wéber Ferenc sajtófőnök hangsúlyozta: ilyen kérések a köztársasági elnök tevékenységét nem befolyásolják, hiszen alapvető feladata megvizsgálni az elfogadott törvények alkotmányosságát.  
A köztársasági elnök jogkörébe tartozik a politikai vétó is, amikor az Országgyűlésnek küldi vissza a törvényt újragondolásra. Ezzel az eszközzel súlyos kifogás esetében élhet a köztársasági elnök, és eddig Sólyom László ezt kétszer alkalmazta.  
Hétfőn döntött a parlament a "csomagról"
Az Országgyűlés hétfőn fogadta el az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvényt, amelynek értelmében négy százalék szolidaritási különadó fizetésére lesznek kötelezettek a nyereséges vállalkozások és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek. A bankok az államilag támogatott hitelek kamatbevétele után fizetnek majd 5 százalékos járadékot.  
Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosítása tartalmazza többek között a kamatból és a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmek 20 százalékos megadóztatását, az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsának 15-ről 25 százalékra emelését, és az általános forgalmi adó középső kulcsának 15-ről 20 százalékra emelését. Ugyancsak e törvény tartalmazza a minimális adófizetési kötelezettséget, az úgynevezett elvárt adót.  
A házipénztáradóról szóló törvény az üzletmenet által indokolt mértéket meghaladó állományra (300 ezer forint felett, amennyiben ez meghaladja az éves forgalom 0,8 százalékát) vezet be 20 százalékos adót, így kívánják megakadályozni a rendellenes házipénztár-használatot. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...