Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kitüntetéseket adtak át a Parlamentben

Cikk:

Sólyom László államfő - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke jelenlétében - vasárnap kitüntetéseket adott át a Parlament Kupolatermében. Az ünnepségen több kitüntetett a három közjogi méltóság közül csak az államfőnek nyújtott kezet.
Sólyom László a nemzeti ünnep - október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója -, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulója alkalmából összesen több, mint hetven személyiségnek adományozta a Magyar Köztársasági Érdemrend elismeréseit, a Magyar Köztársaság arany vagy ezüst érdemkeresztjét, illetve a Nagy Imre Érdemrendet.
Az államfő rövid köszöntőjében arról beszélt: a köztársasági elnök életében visszatérő alkalom, hogy kitüntetéseket ad át, ám ez mégsem válik számára rutinná, mindig ünnep marad.
„Az egész nemzetet képviselik”
Kiemelte: a kitüntetéseket mindig nemzeti ünnepen adják át, ez azt szimbolizálja, hogy az egész nemzet fejezi ki elismerését és háláját. Szimbolizálja azt is, hogy a kitüntetettek az egész nemzetet képviselik - tette hozzá Sólyom László.
A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra: különös alkalom, hogy az idén az elismerésben részesülők az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján vehetik át a kitüntetést.
Sólyom László egészen sajátos kitüntetésnek nevezte a Nagy Imre-érdemrendet, ami - mint mondta - nem szerepel a szokásos kitüntetési hierarchiában, nem is olyan díszes, csak egy kis lyukas zászló, mégis, ez illik ’56-hoz.
Elmaradt kézfogások
Az átadáskor több esetben jelezték, hogy a meghívott később veszi át az elismerést. A kitüntetettek közül kilencen nem fogtak kezet mindhárom közjogi méltósággal. Többen csak Sólyom Lászlónak nyújtottak kezet, de olyan is volt, aki csak Gyurcsány Ferencet "hagyta ki".
Az eseményen jelen volt a kormány több tagja, Boross Péter volt miniszterelnök, a négy parlamenti párt képviselője - Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke és Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője -, valamint sok közéleti személyiség.
Kitüntetési ünnepségek az elmúlt napokban
Ugrás vissza Ugrás vissza...