Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A vízumkérdésről is tárgyalt Somogyi Ferenc Washingtonban

Létrehozva: 2005. április 1.
Módosítás: 2005. április 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Somogyi Ferenc csütörtöki washingtoni tárgyalásain visszatérően felmerült, hogy a magyar-amerikai kapcsolatokban egyetlen fontos nyitott ügy van csak, a vízum ügye. A külügyminiszter azt is leszögezte, hogy hazánk támogatja szomszédjai európai integrációs törekvéseit.
A magyar külügyminiszter csütörtökön találkozott Michael Jackson belbiztonsági miniszterhelyettessel, Tom Lantos demokrata párti képviselővel és John McCain republikánus párti szenátorral, valamint Madeleine Albright volt külügyminiszterrel és Brent Scowcroft volt nemzetbiztonsági tanácsadóval. Somogyi Ferenc ezt követően előadást tartott az Egyesült Államok Atlanti Tanácsában a transzatlanti kapcsolatok kihívásairól és Magyarország szerepéről.
A vízumügyben nem várható gyors megoldás
A magyar diplomácia vezetője a tárgyalásait követően arról beszélt: a vízumkérdésben gyors megoldásra nem lehet számítani. Kedvezőnek nevezte, hogy tárgyalópartnerei megértették a téma jelentőségét. Belátták, hogy világosan és egyformán kell megfogalmazni minden ország számára azokat a feltételeket, amelyek amerikai megítélés szerint a vízummentesség eléréséhez szükségesek. A miniszter szerint a több szempontból indokolható megszorítások a magyar körülményeket figyelembe véve irreálisan szigorúak.
A külügyminiszter kiemelte, hogy az amerikai partnerek nagy érdeklődést tanúsítottak Magyarországnak a közvetlen földrajzi környezetében vállalt szerepe iránt. Elismeréssel szóltak az eddigi lépésekről, amelyek azt erősítették meg bennük, hogy Magyarország a mostani helyzetéből adódó lehetőségeket kihasználva nagyon pozitívan viszonyul a környező országok integrációs törekvéseihez.
A miniszter szerint növelhetők a magyarországi amerikai beruházások, de fontos a minőségi változás is. Magyarország a 90-es években azért volt a térség leginkább vonzó országa, mert többek között alacsony bérű munkaerőt tudott kínálni. Ma a helyzet megváltozott, az új hullámban korszerűbb üzleti ágak kínálnak jobb lehetőségeket, ahol növekvő amerikai érdeklődés tapasztalható. Nem véletlen, hogy Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter már harmadik egyesült államokbeli látogatását tervezi - mondta Somogyi Ferenc.
Somogyi Ferenc pénteken találkozik az amerikai külügyminiszterrel
Somogyi Ferenc elmondta, hogy pénteken is felveti a vízumügyet, amikor Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel találkozik. Tárgyalásuk fő témája lesz még várhatóan a transzatlanti együttműködés megújításának a kérdése, a NATO és az Európai Unió közötti közös álláspontok kialakítása és egységes képviselete, valamint az, hogy Magyarország miként segítheti a demokratikus átalakulást, a piacgazdaság fejlesztését a kelet- és délkelet-európai térség országaiban, egyebek között a korábbi magyar tapasztalatok megosztásával.
A Balkánról szólva úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államoknak aktív szerepet kell vállalnia a térségben. A hallgatóság soraiból többen is érdeklődtek a koszovói helyzet iránt. Somogyi Ferenc úgy fogalmazott, hogy az idő szorít, de még mindig nincs megoldás. Két dologban van egyetértés: abban, hogy a határok nem változtathatók meg, és a kisebbségi jogokat nem lehet megtagadni, minden más azonban nyitott kérdés.
Ugrás vissza Ugrás vissza...