Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Még a tavasszal a parlament elé kerülhet a sportstratégia

Cikk:

Magyarország sportnemzet státuszának megőrzése mellett váljon sportoló nemzetté - gyakorlatilag ez a jelszava a kormány által szerdán elfogadott Sport XXI. nemzeti sportstratégiának, amely még tavasszal a parlament elé kerülhet.

- Megpróbáltuk a sportot eszközként és nem célként kezelni, megmutatni, hogy micsoda lehetőségek rejlenek a sportban - mondta Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) sportszakállamtitkára a rendszerváltás óta a legjelentősebb és legátfogóbb sportbeli helyzetelemzésnek nevezett dokumentumról.

Van remény a konszenzusra

Hozzátette: a sportstratégiát sikerült a politika fölé emelni, így remény van rá, hogy az Országgyűlés ötpárti támogatással hagyja jóvá. Amennyiben ez megtörténik, az ÖTM sport-szakállamtitkársága kétéves programokban gondolkozva tervet készít a konkrét végrehajtásra.

A stratégia céljai között szerepel, hogy megváltoztassa a sportról való gondolkodást - hangsúlyozta Györfi János stratégiai és nevelési osztályvezető. A finanszírozási rendszerben például az állami források katalizátor jellegét hangsúlyozza, a célzott, indirekt gazdasági ösztönzőket helyezi előtérbe. Az iskolai testnevelés és a diáksport területén a hosszú távú cél a mindennapos testnevelés, modernizálni kell a diákolimpia rendszerét és megújítani a szakemberképzést.

Kevesen sportolnak rendszeresen

A felnőtt népesség mindössze 9 százaléka sportol legalább heti két alkalommal fél órát, a szabadidősportban a helyzeten munkahelyi sportolással, esélyteremtő akciókkal és szemléletváltást eredményező direkt és indirekt kommunikációs eszközökkel kívánnak javítani.

A stratégia külön fejezetben foglalkozik többek között a területi sportigazgatás reformjával, a sporttudománnyal, a sport és turizmus kapcsolatával, a nemzeti sportinformációs rendszer kialakításával, a létesítményellátottsággal és a hazai rendezésű világversenyekkel. Utóbbi kapcsán leszögezi, hogy a területfejlesztési és gazdaságélénkítési, valamint országimázs-javító eseményeknek tudatosnak és tervezettnek kell lenniük.

Ugrás vissza Ugrás vissza...