Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A parlament előtt a sportstratégia

Cikk:

A kormány által április 11-én elfogadott nemzeti sportstratégiát pénteken benyújtják az Országgyűlésnek, amely várhatóan az év második felében fogadja el a magyar sport helyzetéről, fejlesztési lehetőségeiről készült dokumentumot.

Lamperth Mónika, a sportért is felelős önkormányzati és területfejlesztési miniszter közölte: a parlamenti jóváhagyás után még ősszel sor kerülhet a sporttörvény módosítására is.

A tárcavezető reméli, hogy a Sport XXI. nemzeti sportstratégia megkapja majd ugyanazt a magas támogatottságot, mint amilyet az előzetes egyeztetéseken tapasztaltak, mivel csakis széles körű konszenzus mellett lesz sikeres. A sportstratégia megfogalmazott jövőképe az, hogy Magyarországot sportnemzet státusának megőrzése mellett, a társadalom széles rétegeit bevonva, sportoló nemzetté kell tenni.

Kevesen sportolnak rendszeresen

Lamperth Mónika külön kitért az egészségmegőrzés, a rendszeres mozgás fontosságára, megemlítve azt az adatot, amely szerint a felnőtt magyar népességnek ma csupán 16 százaléka végez sporttevékenységet, rendszeresen pedig mindössze 9 százalék sportol. Ezzel összefüggésben is mondta, hogy nagy hangsúlyt kell helyezni az iskolai testnevelésre, a diáksportra, a délutáni, hétvégi és szünidei szabadidősport-lehetőségek bővítésére. Prioritást élvez a létesítmény-ellátottságon belül a szabadidőparkok, szabadtéri létesítmények fejlesztése, miközben nem maradhat el az állami kézben maradó olimpiai központok fejlesztése sem.

Kétmilliárd az olimpiai felkészülésre

A miniszter támogatandónak nevezte a hazai színhelyű világversenyek megrendezését, s kiemelt célként fogalmazta meg a versenysportban elért eredményesség megőrzését, különösen fontosnak mondván Magyarország olimpiai sikereinek fenntartását. Ennek érdekében 2007-ben több mint 2 milliárd forintot szánnak a pekingi ötkarikás felkészülésre. Ebből a legnagyobb summát - bő másfél milliárdot - az olimpiai felkészülés szakmai támogatására adják, 27 millióval segítik az olimpiai részvételt, 200 millióval az edzőtábori felkészülést, a Magyar Olimpiai Bizottság működéséhez 42 millióval, a sportegyesületekéhez 115 millióval járulnak hozzá, az utánpótlás Héraklész Csillagprogramjában résztvevők közül a pekingi kerettagokra 145 millió jut.

Csak tiszta eszközökkel

A 2008-as nyári játékok és a paralimpia előtti utolsó kvalifikációs évben kiemelt jelentősége van a doppingellenes intézkedéseknek. A miniszter közölte, hogy az országnak, a magyar sportnak csak olyan eredményekre van szüksége, amelyek tiszta eszközökkel, doppingmentesen - tiszta felkészülés és hatékony kontroll mellett - születnek. "Ebben a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerünk" - fogalmazott Lamperth Mónika, hozzáfűzve, hogy a nemzetközi szervezetekkel is összefogva, a jogi szabályozást és a megfelelő ösztönzőrendszert is segítségül híva, doppingfronton szigorítanak tovább.

Több pénz jut utánpótlás-nevelésre

Kitért az utánpótlás-nevelés ügyére és a szabadidősportra is, előbbinél megemlítve, hogy a 6-10 éveseket érintő Sport XXI. programra 2006-ban 751 millió forint jutott, míg 2007-ben az összeg 845,1 millióra nőtt. A tehetséggondozást célzó Héraklész-programok közül a Bajnok (14-18 évesek) 640, a Csillag (18-23 évesek) 300 milliót kap az idén. A tájékoztatón elhangzott, hogy a szabadidősport keretében szervezett programok 2007-ben várhatóan 1 milliónál is több embert mozgatnak majd meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...