Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Értékelték a Nemzeti Sportstratégia eredményeit

Cikk:

Nyolcvanöt napja ötpárti konszenzussal fogadta el a parlament a Nemzeti Sportstratégiát. Azóta 56 oktatási típusú sportiskola kezdte meg működését vagy bővült ki, és erősödött a szabadidősport is.

A sport az a terület, melyen egy nemzet karaktere legjobban lemérhető - mondta Bajnai Gordon a 85 napja, ötpárti konszenzussal elfogadott Nemzeti Sportstratégia eddigi eredményeiről tartott sajtótájékoztatón. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter jelezte, szükség van a sporttörvény módosítására. "Magyarország messze a lakosság súlyát meghaladó eredményekre képes a sportban, hősies teljesítményeket tud felmutatni, de ritkán szoktunk hosszú távra tervezni és együttműködni" - fogalmazott Bajnai Gordon sportminiszterként első, nagy nyilvánosság előtti fellépésén. Hozzátette: a sportstratégia lényege, hogy Magyarország ne csak az élsportra legyen büszke, hanem sportoló nemzet legyen. Ehhez az államnak olyan kereteket kell biztosítania, melyek stabil gazdálkodást tesznek lehetővé.

Fejlődött a doppingellenőrzés rendszere

A július 1-jén hivatalba lépett tárcavezető az elmúlt évek legjelentősebb sportbéli kezdeményezésének nevezte az immár öt sportág bevonásával működő országos sportpályaépítő OLLÉ programot, valamint kiemelte, hogy jelentős szellemi és anyagi befektetéssel sikerült a nemzetközi doppingellenes ügynökség (WADA) előírásainak megfelelő doppingellenőrzési rendszert létrehozni.

A miniszter hangsúlyozta, szükség van a sporttörvény módosítására - reményei szerint ez ötpárti támogatással sikerül -, hogy az a sport jogszabályi környezetéhez igazodjon.

Győrfi János, a sport-szakállamtitkárság osztályvezetője a sportstratégia elindított programjairól és a tennivalókról szólva megemlítette, hogy 56 oktatási típusú sportiskola kezdte meg működését vagy bővült. Létrejött a patrónus program, megszervezték a legkorszerűbb ismeretek átadását a sportvezetők részére. A szabadidősportban működő akciók több mint egymillió embert érintenek, ezen a területen a motivációs rendszer átalakítását, a költséghatékony, szabadban űzhető tevékenységek ismertetését nevezte fontosnak.

Megkezdődött az ország feltérképezése sporttudományi és sportszervezési szempontból, a kistérségi adottságok, hagyományok felmérése és ezek minél jobb kihasználása. Folyik az egységes mérési és nyilvántartási rendszer kiépítése, amellyel megvalósítható a regisztrált sportolói kártya bevezetése. A komplex humán programon belül létrehozott új táborozási modellel 50 millió forintért 81 kistérségben tudtak sport- és oktatási tevékenységeket biztosítani a diákoknak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...