Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megbeszélést tartott a magyar és a sri lanka-i külügyminiszter

Létrehozva: 2012. június 11.
Módosítás: 2012. június 11.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Martonyi János külügyminiszter közlése szerint a külpolitikai globális nyitás jegyében Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít az ázsiai kapcsolatoknak, ezért is jelentős esemény Sri Lanka külügyminiszterének hétfői budapesti látogatása.

A miniszter hétfőn fogadta Gamini Lakshman Peirist, Sri Lanka külügyminiszterét. Kétoldalú megbeszélésüket követően közösen tartott sajtótájékoztatójukon Martonyi János kiemelte: Magyarország nagyra értékeli a dél-ázsiai országban a közelmúltban végbe ment politikai, gazdasági és társadalmi fejlődést, továbbá az előrelépést az emberi jogok tiszteletben tartásában, aminek továbbvitelére bátorítják Sri Lankát. Sri Lanka az elmúlt évtizedekben súlyos problémákkal küzdött, az országban folyt polgárháború komoly veszteségekkel járt. Mára azonban politikai stabilitást teremtettek, fejlődésük gyors, látványos, gazdasági növekedésük évente 7-9 százalék - mutatott rá.

Gamini Lakshman Peiris azt mondta, földrajzi elhelyezkedéséből adódóan Sri Lanka hozzájárulhat ahhoz, hogy rajta keresztül Magyarország más dél-ázsiai országokkal is szorosabbra fűzhesse kapcsolatait. Felidézte, 2009-ben kereskedelmi miniszterként járt legutóbb Magyarországon, és azóta sok minden történt országában. Hosszú évek után béke és stabilitás uralkodik Sri Lankán, ami szilárd alapot jelent az együttműködés kiépítéséhez is Magyarországgal - fogalmazott. A kétoldalú megbeszélések témái között megemlítette a turizmust, a légi közlekedési kapcsolatokat, a vízgazdálkodást, a kulturális kapcsolatokat és a felsőoktatási együttműködési lehetőségeket is. A miniszter egyúttal meghívta Martonyi Jánost, hogy látogasson el Sri Lankára, hogy tovább erősíthessék a két országot összekötő kapcsolatokat.

A két miniszter a sajtótájékoztató előtt aláírta a tárcák közötti konzultációs együttműködési megállapodást. A dokumentumról Martonyi János azt mondta, politikai lendületet adhat a bilaterális kapcsolatok átfogó fejlesztésének. Gamini Lakshman Peiris pedig úgy vélekedett, a megállapodás kiváló kiindulópont az együttműködés intenzívebbé tételéhez.

Ugrás vissza Ugrás vissza...