Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Határozati javaslatot nyújt be a kormány az új EU-s paktumról

Cikk:

Országgyűlési határozati javaslatot terjeszt pénteken a Ház elé a kormány, azt javasolva, hogy a parlament támogassa Magyarország csatlakozását az új uniós fiskális paktumhoz - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Az EU-tagországok állam- és kormányfői január végén véglegesítették Brüsszelben annak a szerződésnek a részleteit, amely növeli a költségvetési fegyelmet a hozzá csatlakozó országokban.

A határozati javaslatban indítványozzák, hogy az Országgyűlés szögezze le: Magyarország különösen elkötelezett az európai értékeket tiszteletben tartó EU mellett, és a jelenlegi kormány nagyon fontosnak tartja az átlátható, fegyelmezett költségvetési gazdálkodást. Azt is rögzíti a dokumentum, hogy az alacsony költségvetési hiánnyal és a folyamatosan csökkenő államadóssággal Magyarország egyre közelebb kerül az euró bevezetésének kritériumaihoz.

A kormány egyben kikéri az Alkotmánybíróság állásfoglalását arról, hogy az új EU-s szerződés ratifikálása feles vagy kétharmados többséget követel-e meg a parlamentben. Vagyis a pénteken benyújtandó határozati javaslat - ha feles többséggel elfogadja a Ház - felhatalmazást ad a miniszterelnöknek a paktum aláírására, majd ezt követően elkezdődhet a ratifikációs folyamat. Utóbbi esetében merül fel annak kérdése, hogy az feles vagy kétharmados többséget igényel-e az Országgyűlésben. Az új uniós paktummal a magyar és a közép-európai érdekeknek megfelelő szöveg jött létre – fogalmazott a kormányfő szóvivője.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...