Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elkészült a startkártya mintapéldánya

Létrehozva: 2005. augusztus 8.
Módosítás: 2005. augusztus 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Elkészült a pályakezdők munkavállalását segítő startkártya mintapéldánya. Az október elsejétől hatályos kártyát az adóhatóságtól lehet majd kiváltani, amin az adóazonosító jel, a pályakezdő neve, személyes adatai, a kiállítás és az érvényesség ideje fog szerepelni.
Már elkészült a pályakezdők foglalkoztatását elősegítő startkártya mintapéldánya. A kártyát, amely az adókártyához hasonlít, a pályakezdő fiatalok válthatják ki október 1-jétől a Magyar Közlöny július 5-i számában közölt törvénymódosítás szerint.
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium információja szerint az adóhatóságnál kiváltható kártyán az adóazonosító jel, a pályakezdő neve, személyes adatai, a kiállítás és az érvényesség ideje szerepel. A kártya a kiváltásától számított két évig érvényes, figyelembe véve azt is, hogy a fiatal 25 év, illetve felsőfokú végzettségnél 30 év alatti legyen. A kedvezményt ugyanis csak az ennél fiatalabbak vehetik igénybe, a törvénymódosítás szerint ők számítanak pályakezdőknek.
A startkártya kétéves érvényességi ideje alatt a fiatal több munkaadónál is dolgozhat, azaz több helyen is érvényes a járulékkedvezmény. A foglalkoztatónak ebben az esetben nem kell kifizetnie a tételes egészségügyi hozzájárulást, a 29 százalékos társadalombiztosítási, a 3 százalékos munkaadói járulékot. Ehelyett az első évben a bruttó munkabér 15 százalékos, a második évben 25 százalékos mértékét fizeti járulékként.
A kedvezményt a minimálbér másfélszereséig, felsőfokú végzettségűeknél annak kétszereséig érvényesítheti a foglalkoztató.
Eddigi kedvezmények
Az új támogatási forma a pályakezdőknél a január 1-jétől hatályos kedvezményeket váltja fel, ugyanis az év elejétől van lehetőség arra, hogy a foglalkoztatás társadalombiztosítási járulékköltségeit a felére csökkentsék abban az esetben, ha a munkáltató fiatalt, gyes, gyed, gyet vagy ápolási díj után munkát vállalót, illetve ösztöndíjast alkalmaz. Ötven év feletti munkanélküliek felvétele esetén akár a teljes járulékköltség is megtakarítható. A jelenleg még érvényes forma szerint azok a fiatalok számítanak pályakezdőnek, akik 25 év alattiak.
A munkaadónak az 50 százalékos társadalombiztosítási járulékkedvezményért legalább egyéves foglalkoztatást kell vállalnia, ebből az időszakból háromnegyed évig jár a kedvezmény. Ez jelenleg a legfeljebb 90 ezer forintos bruttó keresetre számított járulék 50 százalékáig vehető figyelembe.
Ösztöndíjasok foglalkoztatása
Az aktuális szabályok külön rendelkeznek az ösztöndíjasokról, amelyek továbbra is fennmaradnak bizonyos különbséggel. Ennek lényege, hogy a kiváltott startkártya érvényessége alatt az ösztöndíjas foglalkoztatója is a 15, illetve a 25 százalékos járulékfizetésre lesz jogosult. Ebbe a kategóriába azok a pályakezdők tartoznak majd, akik 30 év alattiak, és felsőfokú iskolájukat legfeljebb 2 éve fejezték be.
Számukra ösztöndíjként legalább a minimálbér összegét ki kell fizetni, önálló munkakörrel nem bízhatók meg. Foglalkoztatásuk célja, hogy a kijelölt szakmai segítő révén munkatapasztalatra tegyenek szert. Ez a számukra kidolgozott egyéni program alapján történik, majd az ösztöndíjas foglalkoztatás eredményeit a munkáltató ajánlólevélben foglalja össze.
Az ösztöndíjast alkalmazó munkaadót is megilleti a jelenlegi 50 százalékos társadalombiztosítási kedvezmény, illetve október 1-jétől a 15, valamint a 25 százalékos járulékfizetés. A törvénymódosítás külön rendelkezik arról is, hogy miként érvényesíthetők az új szabályok azok számára, akik a még hatályos kedvezményeket veszik igénybe.
Ugrás vissza Ugrás vissza...