Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elfogadta a kormány a foglalkoztatásnövelő programokat

Létrehozva: 2006. február 7.
Módosítás: 2006. február 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány kedden elfogadta a gyesről és a gyedről visszatérő kismamák, a munkanélküliek, valamint a hátrányos helyzetű településen élő tartós munkanélküliek foglalkoztatása esetén kedvezményeket nyújtó Start plusz és Start extra programokat.

A kormány elfogadta keddi ülésén a foglalkoztatás bővítését célzó Start plusz és Start extra program koncepcióját - nyilatkozta Csizmár Gábor munkaügyi miniszter a döntést követően. A tárcavezető elmondta, hogy az eddigi járulékkedvezmények mellé további kedvezmények bevezetését tervezi a kormány annak érdekében, hogy a leghátrányosabb helyzetű társadalmi csoportok foglalkoztatását elősegítse.
A pályakezdő fiatalokat segítő Startprogramhoz hasonló kedvezményeket biztosítana a Start plusz a gyesről és a gyedről visszatérő kismamákat foglalkoztató cégeknek, illetve a legalább egy éve munkanélküli személyt alkalmazó vállalkozásoknak. Azaz egy évig 18,5 százalékos, a következő évben 8,5 százalékos járulékkedvezményt kapnának a tartós munkanélkülit, a gyesről, gyedről, gyetről, ápolási díjról munkába visszatérő szülőt foglalkoztatók, akiknek az első évben 15, a második évben 25 százaléknyi járulékot kellene fizetniük.
A Start extra értelmében azoknak a cégeknek, amelyek tartós munkanélkülit foglalkoztatnak azon 48 térség és 235 település lakói közül, ahol a legrosszabb a munkaerő-piaci helyzet, egy évig semmilyen járulékot nem, a második évben pedig csak 15 százalékot kellene fizetniük a jelenlegi 33,5 százalék helyett. Hasonló járulékkedvezményt kapnának országszerte azok a cégek, amelyek 50 év feletti tartós munkanélkülit alkalmaznak.
Évi 20-40 ezerrel több foglalkoztatott
Csizmár Gábor közlése szerint az elképzelések néhány milliárd forintos költségkihatással járnának, amit a Munkaerőpiaci Alap fedezne. A kabinet évente 20-40 ezres foglalkoztatásbővülést remél a két programtól. Mint mondta, a jogszabályi háttér kidolgozása néhány hetet vesz majd igénybe, az intézkedések bevezetéséről szóló parlamenti döntés már csak a következő ciklusban születhet meg.
Kormányzati számítások szerint a kedvezmény évente 90-100 ezer pályakezdő fiatalt, 80-100 ezer, a gyermeknevelést követően ismét munkába álló szülőt, 180-200 ezer a már egy éve állást kereső tartós munkanélkülit, és 40-50 ezer 50 feletti, tartós munkanélkülit érintene. A 48 leghátrányosabb helyzetű kistérségben és 235 településen munkához jutó valamennyi tartós munkanélküli számát 100 ezer főre becsülik.
Ugrás vissza Ugrás vissza...