Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Huszonötezer startkártyát adtak ki eddig

Cikk:

Októberi bevezetése óta csaknem 25 ezer startkártyát adott ki az APEH. Az igazolvány a fiatal munkavállalókat segíti, jövedelmük után az első évben 15, a második évben 25 százalékos járulékot fizetnek.  
A nyáron is sok fiatal kíván tartósan elhelyezkedni a startkártya segítségével, csaknem 5 ezren váltották ki júniusban és július első hetében - közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.  
A kártyát a múlt év októbere óta lehet kiváltani. Azóta 27 556 fiatal kérte kiadását, közülük 8663-an felsőfokú végzettségűek. Az elbírálást követően 24 900 kártyát adott ki az adóhatóság, 7714-et felsőfokú végzettségűeknek.  
Mivel a kártya érvényességi ideje korlátozott, feltételezhető, hogy a fiatalok csak akkor váltják ki, ha konkrét, elfoglalható munkahelyet találnak. Azaz a csaknem 25 ezer kiadott kártya hasonló számú fiatal elhelyezkedését jelenti.  
Kevesebb járulékot kell fizetni
A fiatal munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók a kártya érvényességi idejének első évében a bruttó munkabér szerinti 15, a második évében 25 százalékos járulékot fizetnek. Nem kell kifizetniük a fiatal munkavállaló után a tételes egészségügyi hozzájárulást, a 29 százalékos társadalombiztosítási, a 3 százalékos munkaadói járulékot.  
A kedvezményt a minimálbér másfélszereséig, felsőfokú végzettségűeknél annak kétszereséig érvényesítheti a foglalkoztató. A kedvezmény egymást követően több munkáltatónál is igénybe vehető.  
Az adóhatóság állítja ki
Az igazolványt az adóhatóság állítja ki. A kártyán az adóazonosító jel, a pályakezdő neve, személyes adatai, a kiállítás és az érvényesség ideje szerepel.  
A kártya a kiváltásától számított két évig érvényes, figyelembe véve azt is, hogy a munkavállaló 25 évnél, felsőfokú végzettségű esetében 30 évnél fiatalabb legyen. A kedvezményt ugyanis csak ez a korosztály veheti igénybe. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...