Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Indulásra kész a MÁV Start

Cikk:

Minden feltétel összeállt ahhoz, hogy a MÁV személyszállítási üzletága, a MÁV Start megkezdje önálló működését július elsején - mondta a gazdasági és közlekedési miniszter a MÁV és a MÁV Start vezetőivel folytatott munkamegbeszélés után.

Kóka János a Magyar Vasúti Hivatal és a vasúttársaság vezetőitől azt a tájékoztatást kapta, hogy a MÁV Start engedélye az indulásra meglesz.

A miniszter bejelentette, hogy a MÁV Start Zrt. vezérigazgatói feladatainak ellátására Mosóczi Lászlót kérte fel. A vezérigazgató megbízatása 2007. július 1-jétől 2008. március 31-ig szól, 2008 elején a poszt betöltésére nemzetközi pályázatot írnak ki.

Kóka János hangsúlyozta: a MÁV Start mostani vezérigazgatójának feladata a társaság működésének elindítása, illetve az utazási komfort javításának biztosítása.

A MÁV Start indításához fűződő elvárás a szolgáltató, ügyfél- és utasbarát vasút kialakítása. A miniszter elvárja, hogy az indulástól fokozatosan javuljon az utasok kiszolgálása, tisztább legyen a vasút, jobbak legyenek a jegykiadás körülményei.

Tizenöt napon belül kivizsgálják a panaszokat

Az ehhez szükséges intézkedések között említette a miniszter az utascharta megalkotását, az utaspanaszok intézési idejének 15 napra csökkentését. Az IC-járatok esetén az eddigi 30 perc helyett már 15 perces késés esetén is jár a hely- és pótjegy visszatérítése, kivéve a vis maior helyzeteket. Azonnali hatállyal intézkedéseket vár Kóka a vasúti kocsik tisztaságának javítására, ennek érdekében kérte, hogy 12-15 korszerű külső takarítóeszközt szerezzen be a társaság, és 20 százalékkal emeljék a belső takarítás gyakoriságát. A MÁV az első félévben felmondta a takarításra vonatkozó eddigi szerződéseit, és folyamatosan, régiónként választják ki a takarító vállalkozásokat.

Kóka János elmondta, hogy a 2008-as személyszállítási üzemeltetést már közszolgáltatási szerződés keretében kívánják megoldani. A MÁV Start önállósága tisztább viszonyokat teremt, így könnyebben meghatározhatók lesznek a feladatok ellátásához szükséges költségek.

Az IC-vonatok is megállnak Ferihegyen

Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy július 12-én adják át a Ferihegyi repülőtérnél a felüljárót, a műszaki átadást követően július 16-tól - várhatóan - megállnak a Ferihegy megállóban az elővárosi személyvonatok, amelyeket a menetrend szerinti tarifáért lehet igénybe venni. Szeptembertől, a ceglédi vonal vágányzárának feloldását követően az IC-vonatok is megállnak Ferihegyen.

Mosóczi László elmondta, hogy az utaschartából július 1-jétől érvénybe lép a jegyárak visszaigénylésére vonatkozó könnyítés, az utaspanasz-ügyintézés idejének csökkentése, az ügyfélkapcsolattartásban az egykapus rendszer. A mozgássérültekeknek jobban hozzáférhetővé teszik a vasúti közlekedést.

A MÁV Start Zrt. 62 milliárd forint tőkével indul, és portfóliójába tartoznak azok a vasúti eszközök, amelyeket használ. A eszközökhöz tartozó hitel a MÁV-nál marad, ezeket a járműveket bérli majd a MÁV Start.

Ugrás vissza Ugrás vissza...