Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az iraki ellenvélemény ellenére is zavartalan a német-magyar katonai kapcsolat

Létrehozva: 2004. május 14.
Módosítás: 2004. május 14.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A külföldi katonai szerepvállalásokról tárgyalt a német védelmi miniszter budapesti kollegájával. A két vezető egyaránt azon a véleményen van, hogy a jövőben is kiemelt figyelmet kell fordítani a balkáni és az afganisztáni katonai jelenlétre.
- Az elmúlt évtizedekben a Magyar Köztársaság legfontosabb partnere Németország volt, és ez a mai napig sem változott annak ellenére, hogy egy dologban az elmúlt esztendőkben másképpen ítéltük meg a helyzetet - mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, miután találkozott a Budapesten tartózkodó német védelmi miniszterrel.
Juhász Ferenc közölte: az iraki szerepvállalás kivételével közös az utunk egy egységes, erős Európa, egy egységes, erős NATO és egy egységes, erős Európai Unió irányába. A honvédelmi miniszter hozzátette: ebben mindannyiunknak megvan a magunk felelőssége és feladata, nyilvánvalóan a Német Szövetségi Köztársaságé fajsúlyosabb.
Balkán, Irak, Afganisztán
A szaktárca vezetője a Balkánnal kapcsolatban megjegyezte: a közelmúlti események is azt erősítették, hogy fent kell tartani a katonai jelenlétet. A németek jelenleg 3 800, míg a magyarok háromszáz katonával járulnak hozzá a térség biztonságához. Irak esetében Juhász Ferenc rendkívül fontosnak tartja az ENSZ felhatalmazását, amely legitimitást ad a koalíció vagy esetlegesen a NATO jelenlétének a Közel-Keleten.
Peter Struck német védelmi miniszter háláját fejezte ki Magyarország afganisztáni támogatásáért, amely hozzájárul a regionális újjáépítési csoport működéséhez. Emellett sok sikert kívánt a magyar haderőreform véghezviteléhez. Juhász Ferenc elmondása szerint az elkövetkezendő időszakban is folytatódik a német-magyar szakmai együttműködés annak ellenére, hogy a két ország hadserege más NATO-parancsnokság alá tartozik.
Ugrás vissza Ugrás vissza...